Existují různé druhy olejů, které můžete v domácnosti použít. Mezi oblíbené patří v současné době olej olivový, řepkový, slunečnicový, ale seženete i rýžový. Všechny oleje, které si zakoupíte v plastovém obalu, mají jedno společné. Před použitím je třeba odstranit plastovou zátku, která má za cíl zabránit vytečení oleje.
Vyberte si správný olej
Pokud vybíráte olej, je dobré předem vědět, k jakému účelu ho budete používat. Vlastnosti jednotlivých druhů se totiž významně liší. Na smažení nejvíce oceníte řepkový olej, který má velmi vysoký kouřový bod. Začne se připalovat až při 246 °C.
V praxi to znamená, že ho přepálíte jen velmi těžko. Pokud budete chtít smažit na panenském olivovém oleji, musíte se smířit s kouřovým bodem kolem 200 °C, navíc je takového oleje škoda, protože smažením ztrácí své výživové hodnoty. Třetí nejoblíbenější olej je slunečnicový, který můžete bez přepalování zahřívat asi na 230 °C.
Otevírání láhve
Při otevírání plastové láhve se můžete rychle rozčílit. Jakmile totiž odstraníte ochrannou zátku, která je opatřená očkem na prst, stává se, že nechtěně zmáčknete měkký plast. Olej se tak velmi často rozlije a je složité ho odstranit z nábytku nebo podlahy. Z tohoto důvodu je dobré mít doma savý materiál, kterým rychle přebytečný olej odstraníte. Na mastnou skvrnu použijte odlakovač nebo aceton.
Záhadná zátka
Zátku, díky které jste olej otevřeli, nevyhazujte, má totiž ještě další využití, o kterém skoro nikdo z nás neví. Po otevření láhve ji vraťte zpět na stejné místo a používejte jí jako dávkovač, díky poutku na prst můžete zvolit požadované množství a regulovat tok tekutiny. Skvělý trik je i její otočení a vložení do hrdla láhve. Díly tomu se vám olej při nalévání do misky nebo sklenice nerozlije, láhev od něj nebude zašpiněná a zároveň nadávkujete potřebné množství oleje.
Foto: Shutterstock, zdroj: The kitchn