Jsou květy orchidejí opravdu jedlé, nebo jsou jen na okrasu?

Všichni tušíme, že je jedlá pampeliška nebo sedmikráska, někdo možná experimentoval s okvětními plátky růží. V říši krásných květin však existuje mnoho dalších druhů, kterými si můžeme vyšperkovat naše pokrmy – měsíček, levandule, chrpy, ibišek anebo třeba orchideje.

Orchidej běžná v našich kuchyních

Možná vás to překvapí, ale plody jedné z orchidejí používáme v moderní kuchyni docela často. Jedná se o orchidej zvanou vanilovník plocholistý a už správně tušíte, že z něj získáváme vanilku, která dokáže tak dokonale ovonět naše dezerty.

Jedlé jsou však i květy dalších orchidejí, které mohou být využity pro zdobení dortů nebo třeba salátů. Jak na to, aby bylo všechno dokonalé?

Kde sehnat květy orchidejí?

Květy orchidejí rozhodně pozvednou váš pokrm na novou úroveň. Často se používají třeba pro zdobení svatebních dortů, protože dezert s nimi vypadá opravdu luxusně a nezapomenutelně. Je však důležité při výběru květin určených k tomuto účelu myslet na několik věcí. Naprosto zásadní je, aby orchidej nebyla chemicky ošetřená. Toho docílíte samozřejmě tím, že si ji sami vypěstujete. Případně se můžete poradit ve vašem oblíbeném květinářství – pravděpodobně vám budou schopni poradit, jaké květy si vybrat.

Květy orchidejí jsou jedlé, některé druhy však mohou ve větším množství podráždit žaludek. Proto je lepší je používat opravdu jen na ozdobu a lehké ozvláštnění chuti a s konzumací to nepřehánět. Ostatně stará moudrost říká, že dobrého pomálu.

Foto: Shutterstock

Máte-li z využití orchidejí v kuchyni a z jejich konzumace pořád nepříjemný pocit, nevadí, i tak je můžete použít na ozdobu. Stačí koupit ampulku, do kterého se orchidej umístí, a tu pak zapíchnout třeba do dortu. Dort bude krásně ozdobený živými květy a vy se nebudete muset ničím trápit.

Kde květy použít?

Nejčastěji lidé po květech orchidejí sahají, kdy chtějí ozdobit dort – pokud jej okrášlíme nádhernými, barevnými květy orchidejí, nemusíme na něj přidávat už žádné další ozdoby, protože bude oslňovat sám o sobě. Květy se pak dají přidat i do salátů, kterým dodají úplně novou tvář.

V asijské kuchyni se květy orchidejí smaží v těstíčku, je to taková tempura s orchidejemi, můžeme tam narazit i na čaj nebo zmrzlinu z orchidejí.

Nejjednodušší a možná i nejefektnější způsob, jak květy orchideje využít, je přidat je do sklenky s alkoholem. Vzbudí to velmi luxusní dojem.

Foto: Shutterstock, zdroj: Orchid Republic

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments