Brambory jsou naprostým základem české kuchyně a každá správná hospodyňka by měla vědět, jak je dokonale připravit. Bohužel narážíme na značné nedostatky, které ve výsledku chuť této vynikající přílohy negativně poznamenají. Je přitom jedno, zda brambory pečete, vaříte nebo z nich připravujete kaši, případně teď ve sváteční dny salát k rybě.
Věc, na kterou se zapomíná
Naprostým základem je věnovat bramborám takovou péči, jakou si zaslouží. A vycházet z toho, s jakou potravinou máme co do činění. Všichni tak nějak tuší, že brambory obsahují velké množství škrobu. Měli bychom dokázat také porozumět tomu, jaké brambory ho obsahují více a jaké méně. To je totiž pro přípravu jídel z brambor poměrně zásadní. Škrob není sám o sobě špatný, ale jakmile je ho více, může nepříznivě ovlivnit chuť a také svým složením působit na naše zdraví, protože je plný sacharidů.
Co je tedy onen klíčový trik, který každý profesionál zná, ale domácí kuchaři na něj zhusta zapomínají? Je to velmi jednoduché: nikdy byste neměli zapomenout na to, že je po oloupání slupky brambory zapotřebí umýt. Díky tomu dokážete z brambor značné množství škrobu dostat, jakkoliv ho v nich ještě docela dost zbyde. Ten přebytečný se ale odplaví.
Je pravdou, že řada lidí se tuto poučku nějakým způsobem snaží naplňovat, a tak například krátce před přípravou brambory vloží do vody a nechají je tam pár minut. Jenže to je nedostatečné a škrob se tímto způsobem nestihne odplavit. Brambory byste měli ve vodě nechat alespoň několik hodin, ale ideální je louhování přes noc. Nebojte se, že by to brambory nějak negativně ovlivnilo. Jen si dejte pozor na to, aby ve vodě všechny opravdu plavaly a byly ponořené.
Se škrobem opatrně
Jakmile namočené brambory vyndáte, už s nimi můžete pracovat podle svého uvážení. Jejich vlastnosti nejsou nijak ovlivněny, kromě toho, že už neobsahují tolik škrobu, a tak můžete volit jakoukoliv přípravu. Zjistíte však další výhodu. Díky namoření se brambory rychleji vaří a lépe chutnají.
Velmi škrobovité brambory mohou z ideální přílohy snadno udělat méně doporučeníhodnou. Škrob je totiž velmi kalorický a sytý. Pakliže se tak třeba snažíte zhubnout, měli byste se mu maximálně vyhýbat a brambory nejen omývat, ale konzumovat v menší míře. Na škrob pak existují také alergie. Zejména dětem je potřeba podávat odrůdy brambor s co nejmenším obsahem škrobu, a pochopitelně navíc ještě opláchnuté.
Stále ale platí, že brambory mají vysoký glykemický index a tomu byste měli uzpůsobit jejich konzumaci. Je třeba jíst pestře a kromě brambor zařadit do jídelníčku také další přílohy, které mají zase svá specifika.
Foto: Shutterstock, zdroj: Livestrong, Simplyrecipes
Zaujímavé,pred pár dňami tu bol článok, že zemiaky sa majú okamžite po ošúpaní variť,lebo strácajú vo vode vitamíny a majú sa dávať do vriacej vody… máme asi príliš veľa”odborníkov”..
Co to ta paní tady výpravy za hlouposti. Když oloupané brambory necháte přes noc ve vodě, tak zatvrdnou a jsou nechutné. Škrob se vyplachuje pouze z domácky vyráběných hranolků. Ta je nežádoucí. Hranolky se lepí.
Škrob je plný sacharidů??? Co je to za hovadinu? Bože každý by měl vědět, že sacharidy jsou cukry, škroby a vláknina. A pokud jde o škrob, ten tělo zpracovat neumí, rozloží si ho ale na jednoduché cukry (stejně jako sacharózu neboli řepný cukr, který je disacharid – 1molekula fruktózy vázaná na jednu molekulu glukózy) takže ve výsledku jíst rohlík = to je asi jako sníst cca 45g čistého cukru