Jedno z velmi oblíbených jídel jsou karbanátky s bramborovou kaší. Skutečně si pochutnáte na karbanátcích doma připravených z kvalitních surovin.
Příprava není nikterak složitá a zároveň můžete karbanátky pokaždé připravit trochu jinak. Stačí obměňovat suroviny.
Základem je kvalitní maso. Doporučovaná je směs více mas. Tedy ideálně mleté hovězí maso a vepřové maso v poměru 50/50. Díky tomu nebudou karbanátky vysušené nebo příliš tučné.
Pro základ použijte v mléku namočené a na kostičky pokrájené starší bílé rohlíky nebo housku. Můžete použít i světlý toustový chléb. Pozor, do karbanátků nikdy nedávejte chléb nebo čerstvé pečivo, chuť by se jím zcela změnila. Pokud nemáte starší bílé pečivo, můžete použít i strouhanku.
Recept
- ½ rohlíku nakrájeného na malé kostičky
- 100 ml mléka
- 1 cibule nakrájená na malé kostičky
- 250 g mletého vepřového masa
- 250 g mletého hovězího masa
- 50 ml studené vody
- 5 stroužků česneku
- 1 vejce
- sůl
- petržel
- majoránka
- mletý kmín
- mletý černý pepř
- strouhanka
- olej na smažení
Aby bylo maso šťavnatější, smícháme ho s vodou a necháme cca 30 minut v chladu odpočinout. Do mísy dáme nakrájený rohlík, který zalijeme mlékem. Následně přidáme do mísy maso, prolisovaný česnek, vejce a dle chuti sůl, petržel, majoránku, mletý kmín a mletý černý pepř.
Pokud jste nepoužili namočený rohlík v mléku, ale strouhanku, přilijte do směsi ještě 50 ml smetany na šlehání. Pakliže je sezona cuket nebo máte cuketu zamraženou, přidejte ji namísto smetany. Díky smetaně či cuketě budou karbanátky krásně šťavnaté.
Máte-li chuť zkusit něco nového, můžete do směsi přidat nastrouhaný parmazán nebo nastrouhanou goudu, nivu či čedar. Karbanátky tak dostanou zcela jinou chuť.
Nakonec stačí vytvarovat kuličky nebo placičky, obalit ve strouhance a osmažit na rozpáleném oleji na pánvi. Podávat můžete s kaší nebo zeleninovým salátem.
Foto: Shutterstock