Pravděpodobně nikdo nepochybuje o tom, že dokáže připravit velmi kvalitní a chutné karbanátky. Tedy v tuzemsku extrémně oblíbené jídlo, které tvoří jeden ze základů našich jídelníčků. Pomiňme teď, nakolik je tento pokrm zdravý a zaměřme se na jeho správnou přípravu. V té totiž překvapivě hodně lidí tápe, jakkoliv se domnívá, že jsou v ní přeborníci. Jak už to tak bývá, problém se skrývá v detailech a přílišná rutina výsledku vůbec nesvědčí.
Jak zvolit vhodné maso
Na tomto místě není od věci opustit své zažité představy o tom, jak by se měly karbanátky připravovat a následující vědomosti nasát s čistou hlavou. Jen tak je budete schopni bez předsudků vyzkoušet a zhodnotit, zda je výsledek skutečně o tolik lepší. Jako že bude.
Je to otřepané klišé, avšak základem je skutečně výběr kvalitního a vhodného masa. Možná byste byli překvapeni, kolik lidí tomu nepřikládá velkou váhu. Mají pocit, že do karbanátků mohou dát to nejlevnější maso, na které zrovna v obchodě narazí. Vězte ale, že karbanátky mohou být jen tak dobré, jak dobré je maso, ze kterého je připravíte.
Velkou chybou je to, že lidé často sáhnou po hovězím mase. Třeba právě proto, že je zrovna levnější, ale mnohdy bohužel i z toho důvodu, že si myslí, že je kvalitnější. Pravdou sice je, že hovězí maso je obecně zdravější, respektive méně tučné než vepřové. Avšak i proto se do karbanátků nehodí. Výsledek je potom obvykle vysušený a bez chuti. Proto volte raději maso vepřové, případně můžete zkusit mix hovězího a vepřového. Pokud je melete odděleně, měli byste je následně semlít podruhé dohromady. Chybou však není ani nákup již umletého masa.
Karbanátky se vám odmění chutí
Směs pro karbanátky je třeba pochopitelně náležitě ochutit. Tady je prostor pro experimentování, ale dobrým základem může být polévková lžíce soli, lžička sladké papriky, lžička mletého černého pepře a lžička jedlé sody. Do směsi patří také nastrouhat syrovou bramboru, aby byl výsledek vláčnější.
Teď už se dostáváme k tomu kroku, který je třeba udělat, ale většina lidí o tom neví. Patřičně promíchanou směs masa, koření a brambory je nutné dát do lednice, kde si chvilku odpočine. Dejte jí alespoň půlhodinku čas odležet, ale skutečně vynikajícího výsledku dosáhnete poté, co si masovou směs necháte odležet přes noc. Věřte nám.
Ptáte se, proč něco takového podstupovat? Inu, správný postup si to žádá. Karbanátky totiž takto neztratí tekutinu a poté, co je usmažíte, budou krásně šťavnaté. To se podepíše také na mnohem výraznější chuti masa. Svou roli hraje také to, že dobře vychlazené maso se vám bude dobře tvarovat. Také proto mají karbanátky v restauraci vždy tak pěkné.
Foto: Shutterstock
Ježíšíkriste, to jsou rady! Babo, jděte se fakt bodnout – tohle musí znát i začínající kuchařka!