Karbanátky patří ke stálicím české kuchyně a poměrně často se objevují v nejedné domácnosti. Vděčí za to především své jednoduchosti a také vynikající chuti. Té nicméně dosáhnete pouze v případě, pokud se budete držet osvědčených postupů a nebudete je šidit.
Na co se často zapomíná
V poslední době si mnozí dávají záležet na výběru masa do karbanátků. To je jistě důležité a kvalitní základ je potřeba. Sám o sobě ale celou věc nevyřeší. Pakliže opominete důležitou ingredienci, výsledek nebude zdaleka dokonalý. Je přitom zvláštní, jak málo lidí tento postup dodržuje, a to i mezi zkušenými domácími kuchařkami či profesionály v restauracích.
Nejde přitom o nic složitého. Šťavnaté a nadýchané bramboráky získáte jedině tak, že do nich přidáte syrovou bramboru. Na jeden kilogram masa vám bude stačit jedna velká. Nemyslete si, že jde o něco složitého. Prostě ji oloupejte a nastrouhejte. Případně můžete i rozmixovat, svému účelu i tak poslouží.
Před použitím brambor je někteří zkušení profíci omývají, aby je zbavili škrobu, a tedy nadbytečných kalorií, případně nechtěné chuti. Není to vyloženě nutné, ale v případě, že si zakládáte na co nejpreciznějším postupu, lze to doporučit. V takovém případě se ale připravte na to, že škrobovitou mazlavost budete muset nahradit vaječným bílkem.
Připravte skvělé karbanátky
Pak už jen nastrouhaný brambor přidáte do masové směsi. Nezapomeňte samozřejmě ani na koření podle chuti, sůl, česnek a cibuli. V tomto ohledu už můžete popustit uzdu své fantazii a přeci jen trochu experimentovat. To však neplatí o bramboře, ta nesmí chybět nikdy.
Důležité je také směs na karbanátky poctivě promíchat, jinak se vám může stát, že chuť nebude konzistentní a každý karbanátek bude chutnat trochu jinak. Následně už stačí vytvořit placky či kuličky, podle toho, jaký tvar karbanátků připravujete. Poté maso obalte ve strouhance a dejte smažit na pánev.
Karbanátky lze různým způsobem ozvláštnit. Zkusili jste do nich přidat třeba cuketu, krupici, červenou řepu nebo mrkev? Vyzkoušejte postupně a zjistěte, jaké vám chutnají nejvíce. Šťavnatost můžete podpořit také přidáním octa.
Foto: Shutterstock