Karbanátky vyžadují přidání jedné suroviny, která je klíčová. Většina lidí to neví a jídlo pak nestojí za nic

Karbanátky patří ke stálicím české kuchyně a poměrně často se objevují v nejedné domácnosti. Vděčí za to především své jednoduchosti a také vynikající chuti. Té nicméně dosáhnete pouze v případě, pokud se budete držet osvědčených postupů a nebudete je šidit.

Na co se často zapomíná

V poslední době si mnozí dávají záležet na výběru masa do karbanátků. To je jistě důležité a kvalitní základ je potřeba. Sám o sobě ale celou věc nevyřeší. Pakliže opominete důležitou ingredienci, výsledek nebude zdaleka dokonalý. Je přitom zvláštní, jak málo lidí tento postup dodržuje, a to i mezi zkušenými domácími kuchařkami či profesionály v restauracích.

Nejde přitom o nic složitého. Šťavnaté a nadýchané bramboráky získáte jedině tak, že do nich přidáte syrovou bramboru. Na jeden kilogram masa vám bude stačit jedna velká. Nemyslete si, že jde o něco složitého. Prostě ji oloupejte a nastrouhejte. Případně můžete i rozmixovat, svému účelu i tak poslouží.

Před použitím brambor je někteří zkušení profíci omývají, aby je zbavili škrobu, a tedy nadbytečných kalorií, případně nechtěné chuti. Není to vyloženě nutné, ale v případě, že si zakládáte na co nejpreciznějším postupu, lze to doporučit. V takovém případě se ale připravte na to, že škrobovitou mazlavost budete muset nahradit vaječným bílkem.

Foto: Shutterstock

Připravte skvělé karbanátky

Pak už jen nastrouhaný brambor přidáte do masové směsi. Nezapomeňte samozřejmě ani na koření podle chuti, sůl, česnek a cibuli. V tomto ohledu už můžete popustit uzdu své fantazii a přeci jen trochu experimentovat. To však neplatí o bramboře, ta nesmí chybět nikdy.

Důležité je také směs na karbanátky poctivě promíchat, jinak se vám může stát, že chuť nebude konzistentní a každý karbanátek bude chutnat trochu jinak. Následně už stačí vytvořit placky či kuličky, podle toho, jaký tvar karbanátků připravujete. Poté maso obalte ve strouhance a dejte smažit na pánev.

Karbanátky lze různým způsobem ozvláštnit. Zkusili jste do nich přidat třeba cuketu, krupici, červenou řepu nebo mrkev? Vyzkoušejte postupně a zjistěte, jaké vám chutnají nejvíce. Šťavnatost můžete podpořit také přidáním octa.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments