Kardiolog popsal, jak káva chrání srdce a cévy. Prozradil, která je nejlepší a kolik denně jí vypít

O účincích kávy už bylo popsáno mnoho stran, ať už o těch negativních v minulosti, nebo o těch pozitivních v poslední době. Žádná studie se ale dosud do takové míry nezabývala vlivem kávy na kardiovaskulární zdraví jako ta, kterou lékaři a vědci prezentovali na loňském kongresu Evropské společnosti pro kardiologii.

Ochranný účinek kávy

Pokud víme, toto je největší studie, která se zabývá efektem pravidelné konzumace kávy na kardiovaskulární zdraví mezi lidmi, kterým dosud nebyla diagnostikována nějaká srdeční porucha,” uvedla podle Science Daily jedna z autorek studie, Judit Simon z Budapešťské univerzity.

Studie ukázala, že pravidelná konzumace kávy je nejen bezpečná, ale ani poměrně vysoký příjem kávy není spojen s nějakými kardiovaskulárními problémy u lidí, kteří byli sledováni po období 10 až 15 let.

Naopak, konzumace až tří šálků kávy denně byla jednoznačně spojena s nižším rizikem mozkové mrtvice či úmrtí z jiné kardiovaskulární příčiny,” uvádí kardioložka Judit Simon. Může se navíc odkázat na data od téměř půl milionu pacientů.

Zdraví prospěšná je pouze káva černá, nikoliv například cappuccino. / Foto: Shutterstock

Pozor, jakou kávu pijete

Závěry této studie potvrzují předchozí poznatky, které hovoří o tom, že obecně až čtyři šálky kávy za den jsou zdraví prospěšné. To je poměrně dost a pokryje to obvyklou konzumaci drtivé většiny lidí. Tato studie ale zkoumala i lidi, kteří pijí kávy více. U nich už nebylo zjištěno, že by více kávy znamenalo ještě větší ochranný efekt. Na druhé strany se ale nepotvrdilo ani to, že by to nějak zvlášť škodilo, jakkoliv třeba dvacet káv za den už může vyvolat různé potíže, například se spánkem.

Platí ale také, že není káva jako káva. Výše uvedená zjištění se týkají takzvaně černé kávy, tedy nápoje bez přidaného cukru a mléka. Jakmile si kávu začnete tímto způsobem upravovat a navíc ji pijete ve větším množství, není možné pozitivní účinky na zdraví očekávat. Naopak, zejména cukr se na něm podepíše spíše negativně.

Foto: Shutterstock, zdroje: Science Daily, InsideHook

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Piju jednu silnou černou kávu ráno – neslazenou – jen výjimečně ještě jednu odpoledne. Víc bych do sebe nedostala.
Budu pít takovou kávu, která mi chutná – klidně i se smetanou, pokud na to budu mít chuť 😛