Umíte využít všechny kuchyňské nástroje, které máte doma? Jak často například používáte hrubou, tzv. čtvrtou stranu struhadla? Víte vůbec, k čemu je dobrá?
Struhadlo se čtyřmi stranami
Když se řekne struhadlo, většina z nás si zřejmě představí klasické čtyřstranné struhadlo. Každá strana je jiná, má odlišnou strukturu a slouží jiné funkci. Jedna strana strouhá velmi jemně, druhá naopak na hrubší kousky a třetí – užší strana – slouží k porcování zeleniny na větší plátky. Zbývá nám hrubá strana s vystouplými noži, která vytváří spíše rozmačkané pyré, než že by skutečně strouhala. Možná proto ji nepoužíváte. Ale budete se divit – právě tohle je totiž funkce této strany struhadla.
Klasické přesnídávky
Dnes už jen málo lidí čtvrtou stranu struhadla používá a málokdo ví, k čemu slouží. Dříve se totiž díky ní snáze připravovaly dětské přesnídávky. Ovoce či zelenina se na této části struhadla krásně naporcovaly na pyré s velmi drobnými kousky.
Pokud si tedy chcete připravit ovocné pyré a nemáte po ruce klasický mixér (třeba na chalupě), zkuste to právě na této straně struhadla.
Prokleté čištění
Nejen u ní, ale především u této strany struhadla je poměrně velký problém s čištěním. Velké množství suroviny zůstává nalepené na struhadle a zaseknuté na drobných vystouplých nožích. Jednoduchý tip zní – uvařte vodu ve velkém hrnci, přidejte jedlou sodu a nechte struhadlo odmočit.
Využití v moderní domácnosti
Je nám jasné, že dneska si přesnídávky raději koupíte nebo si je připravíte v mixéru. Na této straně struhadla tak můžete alespoň strouhat muškátový oříšek, citronovou kůru, ořechy nebo skořici. Někteří lidé ji používají také pro strouhání česneku – to není zcela ideální, neboť většina stroužku zůstane nalepená na struhadle, ale pokud nemáte jinou možnost, můžete ho použít i v tomto případě.
Foto: Shutterstock
Tvl, další piča, co objevila Ameriku a chce poučovat 🤣
Na této straně se strouhají brambory na sejkory.