Taky razíte heslo, že ohřívané řízky nejsou řízky? Možná, že vám druhý den řízky nechutnají z jednoho prostého důvodu. Prostě je ohříváte špatně. Jak ohřát řízky, aby si zachovaly co nejlepší chuť i texturu? A co je naopak ten největší zabiják řízku?
Na mikrovlnku zapomeňte
Nejjednodušší způsob je řízek včetně přílohy šupnout do mikrovlnky. Je to pochopitelné, je to omluvitelné, ale bude to prostě chutnat hnusně. Proto to raději nedělejte.
Pokud se i přesto nechcete pohodlného způsobu ohřívání řízků vzdát, poradíme vám, jak to vykonat co nejlépe. Řízek položte na papírovou utěrku a svrchu jej potřete lžičkou másla. Bude chutnat obstojně. Jen ho tímto způsobem neohřívejte dvakrát, pak se řízek mění v téměř nepoživatelný. A určitě nepoužívejte při ohřívání řízku poklop.
Jaké řízky má smysl ohřívat?
Ohřívejte řízky ideálně pouze jeden den staré a dobře uskladněné. To znamená, že čerstvé řízky nechte vychladnout a pak je uskladněte ve vzduchotěsné potravinářské krabičce. Raději je nedávejte na talíř pod igelitový sáček, už tento krok může následnou kvalitu ohřívaných řízků rapidně snížit. Krabičku s řízky pak ihned dejte do lednice.
Ohřejte řízky v troubě
Úplně nejlepším možným řešením je ohřátí řízků v horkovzdušné troubě. Předehřejte ji na 160 °C. Plech vyložte pečicím papírem a na něj rozložte řízky, které jste už před 30 minutami vyndali z lednice, aby si zvykly na pokojovou teplotu. Řízky v troubě ohřívejte pomalu, cca 5 minut z každé strany. Po vyjmutí z trouby řízky nechte dvě minutky odpočinout, mezitím se teplo uvnitř masa rozloží a trojobal získá zpět svou křupavost.
Můžete zkusit i pánev
Celkem logicky se nabízí možnost ohřát řízek na pánvi. Rozpalte tedy opravdu jen tenounkou vrstvu tuku a osmažte maso z obou stran. Zabere vám to přibližně 40 vteřin. A řízek bude taky chutnat skoro tak dobře jako čerstvý.
Foto: Shutterstock