Bramborová kaše je jednoduché jídlo, které se jí snad v každé domácnosti. Pořád ji ale ne každý umí připravit. Jak na to, aby byla krásně nadýchaná a opravdu chutná?
Jak připravit chutnou kaši?
Na začátku je výběr brambor, zvolte takové, které obsahují hodně škrobu. Do kaše přidávejte plnotučné mléko, případně můžete sáhnout i po kapce smetany. Chutná kaše potřebuje také dostatek másla, které ji ovoní a zjemní. Pokud máte chuť na pokusy, vyzkoušejte bylinkové máslo nebo ho mírně promíchejte s česnekem.
Mačkat či šlehat?
Příprava bramborové kaše hodně závisí na tom, jak ji máte rádi. Velmi často jde o naše vzpomínky z dětství – pokud naše babička či maminka dělala kaši úplně jemnou, budeme mít nejspíš rádi právě takovou, zatímco jiný zase potřebuje kaši hrubší s kousky brambor.
V případě, že jste zvyklí kaši šlehat mixérem, dávejte pozor, ať ji nepřešleháte. Brambory byste nejdříve měli mírně rozmačkat a poté šlehat jen na nejnižší stupeň a velmi krátce.
Brambory je však možné také jenom rozmačkat, ideální pro to bude šťouchadlo. Nemusíte se bát, že byste získali místo kaše šťouchané brambory – přidané mléko a máslo zajistí, i že i bez mixéru bude kaše dokonalá.
Čím kaši ozvláštnit?
Bramborová kaše je sice zcela běžné jídlo, ale i s ní lze experimentovat. Stačí do ní přidat nějaké bylinky, vynikající je třeba libeček, a hned bude chutnat úplně jinak. Skvěle ji ozvláštní také nastrouhaný sýr – třeba parmazán nebo gouda. Vyzkoušejte také dochutit kaši muškátovým oříškem nebo trochou šafránu, bude vynikající!
Zkuste ji zapéct!
Stále častěji se v českých kuchyních objevuje také bramborová kaše zapečená v troubě s bylinkami a se sýrem. Tato úprava je skvělá také v případě, že vám hodně kaše zbyde do druhého dne – můžete takto jednoduše zpracovat zbytky, které byste jinak vyhodili.
Foto: Shutterstock