Kdo vyhodí slupku od česneku, měl by si dát rovnou pohlavek. Mají fantastické využití, o kterém Češi netuší

Česnek je bylinka, která má v naší kuchyni nezastupitelné místo. Dodává jídlům naprosto nezaměnitelnou chuť a aroma. A zkuste si představit pečené maso bez česneku. A co teprve taková česnečka nebo špagety aglio olio.

Kromě toho má česnek příznivý vliv na krevní tlak a dokáže snižovat hodnoty celkového i toho „zlého“ cholesterolu. Jeho jedinou nevýhodou je trochu nepohodlné loupání. I na to ale existují pár osvědčených triků.

Loupejte česnek pohodlněji

Dejte samostatné stroužky česneku do skleničky s uzávěrem a důkladně s ní alespoň 20 vteřin třepejte. Nárazy o nádobu se slupky z česneku samy uvolní.

Vložte stroužky česneku s odříznutou špičkou na 15 vteřin do mikrovlnné trouby. Následně uchopte stroužek mezi palec a ukazováček a lehce stiskněte. Česnek ze slupky vyklouzne jako pomazaný olejem.

Slupky ochutí vývar i chléb

Když už máte česnek oloupaný a stroužky nakrájené nebo utřené, slupky určitě vyhazujete. Co také s nimi jiného? Jsou tvrdé a zrovna nevoní. Je to ale velká chyba!

Možná by vás to nenapadlo, ale i slupky z česneku se dají zpracovat. Stále je v nich spousta chuti, stejně jako zdraví prospěšných živin. A pro naše babičky by bylo vyhazování jakékoli části zeleniny nemyslitelné.

Můžete je přidat do vývaru a následně přecedit se vším ostatním vylouhovaným kořením. Nebo je spolu s ostatním bylinkami svázat do tenkého plátna, které bude, až dovaříte omáčku nebo polévku, snadnější odstranit.

Mnoho pekařů drtí česnekové slupky na prášek a přidává je do chlebového těsta. Dodají pečivu jemnou česnekovou chuť i vitamíny A a C. Nemáte-li pro slupky právě teď využití, klidně je vložte do sáčku a dejte zamrazit.

Foto: Shutterstock

Ocení je vaše kůže i zahrada

Vývar z česnekových slupek dokáže ulevit od hmyzího štípnutí. Stačí je 15 minut povařit a poté nechat asi 12 hodin louhovat. Vyrobenou tinkturou potírejte postižená místa a uvidíte, jak se vám uleví.

Stejný roztok ochrání i vaše brambory před obávanou mandelinkou bramborovou nebo zbaví napadené rostliny mšic a svilušek. Stačí je několikrát týdně roztokem postříkat.

Pokud nechcete česnekové slupky využít při vaření, vraťte je zpět do půdy. Budou skvělým doplňkem kompostu.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Míchal
Míchal
1 rok

Co máte stále s tím že Češi toto a Češi ono? Myslíte že snad Němci či jiný národ nedělá tu osudovou chybu že háží slupky od česneku do koše? Nebo že jen Češi dělají chybu při výběru z bankomatu a nebo že Češi špatně řadí v autě? Co to pojmout trochu globálně a používat třeba slovo lidi.