Omáčky jsou bezesporu pokladem pro českou kuchyni. První zázrak je uvařit omáčku chutnou a druhý připravit ji tak akorát hustou. Pokud je hustá příliš, nabízí se jednoduché řešení, prostě ji zředíme. Ale jak vyřešit situaci, kdy se z omáčky takzvaně stala polévka? Inspirujte se našimi tipy.
Stará dobrá klasika
Mouka je velmi dobré zahušťovadlo. Vsadit můžete na klasickou jíšku – rozpusťte na kastrolku máslo a přidejte do něj mouku, zamíchejte, krátce povařte, poté nalijte do omáčky či polévky. Méně náročnou variantou je nasypat mouku do sklenice s trochou vody, rozmíchat a následně vmíchat do jídla. Musíme ovšem dávat pozor, abychom to s moukou nepřehnali na úkor chuti.
Slavní šéfkuchaři by nás za některé nápady asi nepochválili, ale pro nenáročné strávníky se docela dobře dá zahustit také rajským protlakem nebo kečupem, pokud se rajčatová chuť k jídlu hodí. Těsně před dovařením odvede dobrou práci také smetana nebo kostička másla.
Netradičnější varianty
Máte-li čas a chuť, sáhněte po zelenině, nejlépe té kořenové. Povařte ji a následně rozmixujte. Vznikne hustá, hutná kaše, která přirozeně zahustí, navíc dosáhnete ještě zajímavější chuti.
Smetanové omáčky se zahušťují také vaječným žloutkem. Ten pro co nejlepší výsledek rozšlehejte v misce spolu s šálkem horké omáčky, a až poté vmíchejte do většího objemu jídla přímo v hrnci.
Do guláše nebo polévky můžete zkusit rozstrouhat syrový brambor. Škrob v něm obsažený slušně zahustí, navíc pomůže také v případě přesolení jídla. A milovníci starších tradic se mohou uchýlit ke kousku pečiva, ideálně tmavého chleba, který ke konci vaření rozstrouhají opět do guláše či polévky.
Přejme, abyste naše rady nikdy nepotřebovali, ale pokud se vám přeci jen podaří uvařit jídlo řidší, než bylo v plánu, nezoufejte a vyzkoušejte tyto generacemi prověřené rady.
Foto: Shutterstock, zdroj: Tasteofhome
A kdy tedy ano a kdy ne?
Zahustit tehdy, když to jídlo je moc řídké – já bych v tom vědu nehledala. Vodová zeleninová polévka mi chutná nepřipadá a vodový guláš už teprve ne – zatímco zahušťovat jíškou masový vývar asi nikoho nenapadne 🙂
A co se omáček týče – záleží na příloze – ke knedlíkům určitě zahustit, k bramborám nebo rýži bohatě stačí šťáva z pod masa.