Ceny vajec letí nahoru. Když si už si za ně musíme připlatit, rádi bychom alespoň dostali odpovídající kvalitu. Někdy však doma rozklepnete vajíčko, které nevypadá příliš vábně. Jak poznat vejce z kvalitního chovu?
Sytě žluté
Žloutek vejce získaného od dobře živené slepice z dobrých podmínek je krásně sytě žlutý a poměrně pevný. Když vajíčko rozklepnete a vypadne z něj vybledlý žloutek nebo se rozlije, aniž byste ho roztrhli, znamená to, že slepicím chybělo něco důležitého v potravě a vejce nemá příliš vysokou kvalitu.
O chybějících vitamínech a vápníku ve stravě může svědčit příliš tenká a křehká skořápka.
Bohužel to nepoznáte dřív, než vajíčko koupíte a rozklepnete, proto dbejte alespoň na značení vajec, které vám prozradí hodně o jejich původu.
Značení vajec
Jestliže nemáte vajíčka z vlastního chovu nebo třeba od nějakého příbuzného či kamaráda z venkova, pravděpodobně je kupujete v obchodě nebo na trzích. Každé takové vejce by mělo být řádně označeno.
Vejce na sobě má jedno číslo, které označuje, z jakého je chovu. 0 označuje nejlepší vajíčka z ekologických chovů, 1 snáší slepice ve volném výběhu a 2 slepice z halových chovů. Číslem 3 jsou označeny vejce z klecových chovů, které často čelí kritice kvůli týrání zvířat a v mnoha zemích světa už jsou zakázány.
Dále je na vejci zkratka země, ze které pochází, a registrační číslo chovatele.
Zkažená vejce
Určitou výhodou vajec je, že poznáte, když jsou zkažená. Jistě jste někdy zažili zápach ze zkaženého vejce a jsme si jistí, že byste ho nepozřeli. I zde platí, že zkažené vejce většinou nepoznáte, dokud ho nerozbijete, proto byste měli každé vajíčko rozklepnout do zvláštní nádoby, aby vám jedno zkažené neznehodnotilo i ostatní, která byla v pořádku.
Výjimečně se může stát, že vajíčko nebude zapáchat, ale uvnitř bude mít na některých místech zelené nebo namodralé skvrny – i takové vejce je zkažené a rozhodně byste ho neměli konzumovat.
Foto: Shutterstock