Když si chcete užít dokonalou usmaženou cibulku, neměli byste začínat až u plotny. Velkou roli hraje už samotný výběr. Vyberte si cibuli, která se bude snadno krájet. Také si dávejte pozor na to, aby byla cibule čerstvá a neztratila svou křehkost. S tímto základem se pak můžete pustit do přípravy a přidat smaženou cibulku k mnoha pokrmům, kterým dodá perfektní šmrnc.
Jak vybrat správnou cibuli
Pokud chcete vaši smaženou cibulku přivést k dokonalosti, začněte již v obchodě správným výběrem cibule. Kvalitní cibule by měla být těžká a pevná na dotek, bez skvrn a s minimálním odlupováním slupky. Navíc by neměla mít klíčky – to by mohlo naznačovat, že cibule je již stará. Správný výběr cibule je klíčový pro výslednou chuť.
Nakrájejte cibuli snadno a rychle
Před samotným krájením se vyplatí cibuli nejprve vychladit v ledničce nebo v mrazáku. Také můžete cibuli krátce ponořit do studené vody, aby se snížila tvorba silic. Poté cibuli oloupejte, ale neodřízněte tzv. bubáka – místo, kde byly na cibuli kořínky.
Následně cibuli přeřízněte napůl a položte ji plochou stranou na prkno. Začněte ji krájet od kořínku k vrcholu, držte ji ale pevně a prsty si dejte na stranu, kde jste už cibuli nakrájeli. Pokud chcete cibuli nakrájet na kostičky, nejdříve ji nakrájejte na plátky, a ty pak na kostičky.
Je důležité dávat pozor, aby se vám cibule neproklouzla při krájení a abyste nedokrojili proužek až do konce. To by znamenalo, že si odříznete kořínek, který cibuli drží pohromadě.
Jedlá soda – tajemství dokonalé smažené cibule
I když se zdá, že smažení cibule není nic složitého, chutná nakonec často jinak, než jsme si představovali. Jak tedy dosáhnout dokonalého výsledku? Pomůže vám právě jedlá soda. Přidání jedlé sody při smažení zachová texturu cibule a zabrání jejímu převaření. Cibule často zčerná kvůli vysoké teplotě při smažení, ale soda dokáže zachovat zlatavou barvu a zajistit rovnoměrné smažení na pánvi.
Foto: Shutterstock
Cibuli krájím tak, jak to umím. Podle tohohle popisu to není. Jsem matér a nevadí mi to. Bohužel jsem podlehl “radě” a přidal jedlou sodu. Přátelé – za mne a moje nejbližší okolí – již nikdy více!! Nikomu z nás cibule se sodou nechutnala.
No, to jsou mi zase řady. Cibuli krájím opačně. Od stopky ke kořínkům. Cibule se tak krájí líp ve a nerozpadá se. Nechápu, proč tak naši VIP kuchaři lpí na rozkrojení cibule podélně. Vždyť to nemá cenu, cibule má jednotlivé vrstvy a nakrájená cibule se rozdělí podle nich🤮
Nemusím vůbec nic. Zase kecy.