Když vařím, zásadně si na to vezmu 3 kuličky alobalu. Naučil mě to známý šéfkuchař, je to tajný trik

Vaření v páře je jedno z nejzdravějších způsobů přípravy potravin. Tento způsob využijete v případě, že holdujete zdravému stravování, dietě. Můžete ho využít při vaření bez tuku. Nemáte-li k dispozici parní hrnec, zkuste jednoduchý trik, ke kterému budete potřebovat pár kuliček alobalu.

Parní hrnec

Parní hrnec funguje na jednoduchém principu. Do spodní části nalijete vodu, která se po zahřátí na 100 °C začne vypařovat. Tím dochází k postupné přípravě potravin, které umístíte do vyšších částí hrnce. Pára proniká přes dno jednotlivých misek, které jsou děrované. Alternativou parního hrnce je pařáček, který se běžně používá k napařování knedlíků.

Zachování chutí a vitamínů

Vaření v páře zažívá skutečný boom. Je totiž ideálním způsobem přípravy. Během běžného vaření totiž dojede ke zničení většiny cenných látek, které se vyvaří do vody. Metoda přípravy v páře vitamíny ochrání a ponechá je v potravině. Ty si také snadněji udrží svou barvu. Chuť zůstane přirozenější a snadněji se vyhnete rozvaření.

Foto: Shutterstock

Domácí příprava v páře

Tento efektivní a ekonomický způsob nebude vyžadovat nákup žádného dalšího zařízení. Z hliníkové fólie vytvořte tři koule o průměru 2 až 3 centimetry. Pánev zahřejte a vložte do ní koule. Vypněte sporák. Jídlo, které chcete napařit, položte ideálně na kameninový talíř. Ten položte na tři alobalové kuličky. To pánve nalijte vodu. Měla by stoupat asi do poloviny kuliček. Nakonec vše zakryjte dobře padnoucí pokličkou. Zapněte sporák na mírný ohřev a počkejte asi 10 minut. Po vytvoření páry začne docházet k procesu napařování. Jídlo testujte pomocí vidličky a své chutě.

Tuk jako nositel chuti

Nepřítelem přípravy v páře může být také skutečnost, že tuk je silným nositelem chuti. Vzhledem k dietní přípravě jsou proto potraviny někdy o tuto chuť ochuzeny. Vylepšit ji můžete použitím olivového oleje nebo másla ihned po dokončení přípravy. Chuť můžete také podpořit tak, že do vody přidáte oblíbené bylinky. Rybu můžete zakápnout citronovou šťávou.

Foto: Shutterstock, zdroj: Bon appétit

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments