Konec otravného loupání pomeranče. Takhle se slupky zbavíte za pár vteřin

S podzimem k nám přišlo i období, kdy je letní ovoce pomalu a jistě nahrazováno citrusy. Toto ovoce je plné vitamínů, které zejména v sychravém počasí oceníte. Pokud si ho ale chcete rychle vychutnat, často narazíte. Právě loupání je to, co nás od konzumace citrusů, a to především pomerančů nebo některých druhů mandarinek, odrazuje. Zjistěte jak na to.

Citrusy

Tyto plodiny jsou oblíbené především pro svou šťavnatost a obsah vitamínu C. Jejich šťáva pomáhá tělu zbavit se odpadních látek a tím ho efektivně čistit. Vitamín C také působí na naši štíhlou linii. Významný je také obsah vitamínů skupiny B, která má blahodárný vliv na naši pokožku a vlasy. Důležitý je také kyselina listová, vápník, hořčík a další minerály.  V zimně ale buďte opatrní na jejich nadužívání. Mezi jejich schopnosti totiž patří ta, která snižuje tělesnou teplotu. Proto není  přílišná konzumace v chladných dnech doporučovaná.

Jak na ně

Existuje několik způsobů, jak je co nejúčinněji zbavit slupky. Vyberte si vždy ten, který bude odpovídat tomu, jak ho chcete konzumovat. Do kaší se vám hodí více „ořezané“ měsíčky. V případě, že chcete plod jen tak přikusovat, je lepší ho nechat ve svém přirozeném obalu.

Další zpracování

Pokud chcete například s pomerančem dále pracovat, přidat si ho do oblíbených műsli nebo jím ozdobit dort, zvolte metodu rozdělení oloupaných měsíčků.  Položte ho na prkýnko a ořízněte vrchní a spodní část. Následně, nožem, seřízněte slupku a jednu po druhé vykrájejte dužinu. Takto připravené ovoce je vhodné konzumovat vidličkou na talířku, nebo jako ozdoba.

Foto: Shutterstock

Pochutnejte si

Loupání pomeranče, se především na začátku může zdát jako složitější. Stejně jako v předchozím případě ořízněte obě špičky, abyste byli schopni rozpoznat jednotlivé dílky. Tam, kde je spoj jednoznačně viditelný, proveďte řez podélně až doprostřed plodu. Následně pracujte jen se svými prsty a dvě půlky od sebe silou oddělte.  

Naříznutí slupky

Dalším způsobem, který můžete zvolit, je naříznutí slupky. Řežte tak, jako byste se snažili pomeranč rozpůlit. Nožem se nesmíte dostat jinam než do slupky, aby vám nevytekla šťáva. Do řezu pak vsuňte rukojeť lžíce nebo vidličky a její pomocí loupejte. Především u dostatečně zralých plodů se vám tento trik bude nesmírně hodit.

Foto: Shutterstock, zdroj: CuisineAZ

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments