Kontrola v českých restauracích odhalila nechutné věci. Neuvěřitelné, co si hospodští ještě dovolí

Mohlo by se zdát, že se kvalita českých restaurací v posledních letech rapidně zlepšila. Přinejmenším na první pohled vypadají podstatně lépe, tedy pokud jde o to, co má možnost vidět sám host. Jak se ale ukazuje, když si někdo posvítí na samotné jádro restaurace, tedy její kuchyň, už to tak slavné nebývá. Zde zjevně platí pravidlo “co oči nevidí, srdce nebolí”. Jenže v tomto případě jde někdy o zdraví.

Přepálený olej je běžný

Je tedy pozitivní, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce provádí pravidelné kontroly restaurací, jakkoliv by bylo zjevně vhodné, aby byly častější. Ta poslední totiž odhalila závažné prohřešky u každé sedmé restaurace.

Inspektoři se tentokrát zaměřili na stav olejů a fritovacích zařízení v celkem 48 restauračních provozovnách. U celých 13 % kontrolovaných vzorků odhalili použití takzvaného přepáleného oleje. Potravinu, která na něm byla připravena, vyhodnotili jako nevhodnou ke spotřebě člověkem. Dva vzorky dokonce odhalily značný stupeň tepelného rozkladu olejů.

Kontrola probíhala jednak senzoricky, kdy inspektoři hodnotili vůni, chuť, barvu či přítomnost tučných zbytkových částic, ale také měřením polárních látek a laboratorním rozborem. Některé vzorky násobně překračovaly hodnoty tepelného rozkladu fritovacích olejů, které lze ještě akceptovat.

Foto: Shutterstock

Přepálené oleje jsou přitom obrovským problémem. Mohou totiž vážně poškodit zdraví. Rozbíhají karcinogenní procesy v těle a poškozují kardiovaskulární systém. Některé studie přepálené oleje hodnotí jako ještě mnohem horší než třeba kouření. Dlouhodobá konzumace takových olejů může skutečně spustit rakovinu.

Šizení masa

Lze si přitom představit lidi, kteří chodí do restaurací, kde jídla připravují na přepáleném oleji, třeba každý den, protože jsou v blízkosti jejich zaměstnání nebo bydliště. Tito lidé si nevědomky zakládají na rakovinu a další závažné choroby. A to jen proto, že hospodští nejsou schopni vyhovět standardům a snaží se za každou cenu šetřit.

Dalším bodem kontroly byla pravost masa, kterou restaurace deklarují. U celých 20 % hodnocených vzorků byla zjištěna přítomnost jiného druhu masa, než které bylo deklarováno. Zákazník tak byl uveden v omyl.

Foto: Shutterstock

Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalila také nedostatečné či chybné značení alergenů u pětiny provozovatelů restaurací. Rozbor odhalil, že složení pokrmů nebylo v souladu s uvedeným značením alergenů. To přitom u alergiků může vyvolat značné problémy.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments