Konzumace ovoce nemusí být prospěšná. Může narušit funkci imunitního systému.

Stále odevšad slyšíme, jak je konzumace ovoce a zeleniny prospěšná pro naše zdraví. Záleží však na množství konzumovaného ovoce. Podle nové studie může fruktóza způsobit zánět imunitního systému. Je tedy stejně negativní jako jiné cukry.

Fruktóza

Fruktóza je ovocný cukr či levulóza. Jde o monosacharid, který se řadí k šestiuhlíkatým monosacharidům, tedy hexózám a patří mezi ketózy. Fruktóza je přírodní cukr, který najdeme v ovoci, některé zelenině, luštěninách i medu. Ovoce a zelenina obsahují méně fruktózového cukru než zpracované potraviny doslazené cukrem. Fruktózový kukuřičný sirup – HFCs je vyrobený z kukuřičného škrobu a používá se k doslazení mnoha výrobků. Nemusí být ale méně škodlivý než jiné cukry.

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv – FDA tvrdí, že neexistují důkazy o tom, že jsou potraviny obsahující HFCs bezpečnější než potraviny s jinými sladidly. Doporučuje tedy omezení konzumaci všech přidaných cukrů včetně toho fruktózového. Pokud vyšší konzumaci fruktózy nekompenzujeme vyšší pohybovou aktivitou, může dojít k inzulínové rezistenci či intoleranci fruktózy. Stačí tedy jedna dávka ovoce denně.

Foto: Shutterstock

Fruktózový cukr a obezita či cukrovka

Výzkum dokládá souvislost mezi konzumací velkého množství fruktózy a nadváhou, obezitou, diabetem a ztučněním jater. Fruktózový cukr se nachází ve zpracovaných potravinách včetně mražené pizzy a salátového dresingu. Studie z roku 2019 byla publikována v časopise Nature Communications. Vědci z lékařské fakulty Swansea University ‘s niversity z Bristolu a z institutu Francis Crick Institute v Londýně ve Velké Británii zkoumaly reakci lidských a myších buněk na expozici fruktózy.

Vliv fruktózy na imunitní systém

Podle studie kultivace lidských dendritických buněk ve fruktóze vede k zánětu. Strava bohatá na fruktózu naruší funkci imunity a způsobí zánět imunitního systému. Tělo produkuje reaktivnější molekuly související se zánětem. Cukr upravuje buněčné metabolické dráhy a vzniknou reaktivnější zánětlivé cytokiny. Fruktóza přeprogramuje buněčné metabolické cesty a podpoří glutaminolýzu a oxidační metabolismus. Zánět může poškodit buňky i tkáně a vést ke vzniku mnoha nemocí.

Foto: Shutterstock, zdroj: Mayo Clinic

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments