Určitě už jste slyšeli doporučení o tom, že asijská nebo indická kuchyně je velmi zdravá. Dokonce se v zemích vyskytuje menší procento civilizačních chorob. Rovněž se jedná o populaci, s nižším výskytem obezity. Svůj podíl na tom nemají jen potraviny zařazované do jídelníčku, ale také konkrétní druhy koření.
Prospěšné koření
Určité typy koření dokáží urychlit metabolismus, a dokonce pomáhají uklidnit chuť na sladkosti. Oceníte je při redukčních dietách, protože potlačují chuť k jídlu a působí i na tukové buňky.
Druhy koření pro úspěšné hubnutí
Nejprve je třeba vyzdvihnout účinky zázvoru, ačkoliv se nejedná o typického zástupce koření. Čerstvý zázvor připravený jako čaj nebo společně s limetou jako vychlazená šťáva je účinným pomocníkem při spalování tuků. Urychluje metabolismus a pití čaje s výraznou chutí zamezí touze po sladkostech.
Při dietě byste se neměli vyhýbat ani pálivým jídlům. Kajenský pepř obsahuje kapsaicin. Kapsaicin je látka, která urychluje přeměnu tuků na energii. Díky pálivé chuti si intuitivně zmenšíte porci a budete jíst pomaleji. Kapsaicin snižuje dokonce hladinu tuků v krvi.
Potlačit chuť na sladkosti není snadné. Sáhněte proto po skořici. Ta však nesmí být použita tak, že si jí posypete půlku plechu jablečného koláče. Přidávejte si ji do čajů nebo si připravte domácí limonádu. Skořice snižuje hladinu cukru v krvi, proto by ji měli do jídelníčku zařazovat často lidé, kteří trpí diabetem druhého typu. Rovněž na skořici myslete, pokud máte diabetes mellitus v rodinné anamnéze, je výbornou prevencí.
Kdo už jednou zhubnul, chce si váhu udržet. Do pokrmů tedy přidávejte kari koření. Aktivní složka kurkumin bojuje proti růstu tukových buněk.
V asijské kuchyni objevíte i ženšen. Ženšen je téměř lék na všechno a je velká škoda, že v našich pokrmech je počet jeho výskytu čistá nula. Pokud neseženete čerstvý, můžete jej nahradit ženšenovým doplňkem stravy. Kromě urychlení metabolismu ho oceníte i jako uklidňující prostředek při stresu a napětí.
Koření z české kuchyně
Ke štíhlé linii vám pomůže i mnoho druhů koření, které běžně používáme v české kuchyni. Výborná je majoránka, kmín, kopr, fenykl nebo hořčičné semínko.