Kostky cukru tam, kde byste to vůbec nečekali. Vědci řekli, kde je nejvíce cukru a je to nepříjemné čtení

Každému jsou dobře známé potraviny, které jsou nechvalně proslulé obsahem cukru. Když však začnete důkladně číst složení potravin, nepříjemně vás překvapí tento bílý jed i tam, kde byste to čekali nejméně.

V současnosti se považuje za zabijáka 21. století. Cukr je zodpovědný za vznik mnoha civilizačních nemocí včetně obezity a cukrovky. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) bychom neměli denně zkonzumovat více než 50 gramů cukru, což je pouhých 10 kostek. Jinak řečeno, ne více než 10 procent denního příjmu energie člověka by mělo pocházet z cukrů, které se přidávají do zpracovaných potravin a nápojů, včetně těch, které se přirozeně vyskytují v medu, sirupech a ovocných džusech.

Lidé doporučený příjem cukru překračují

Přesto toto množství většina lidí významně překračuje. V Evropě jeden dospělý člověk sní přibližně 20 kostek cukru denně. Problémem je fakt, že mnozí ani netuší, kolik cukru se nachází v potravinách, které si dají na talíř. Nevědí, že například ovoce obsahuje cukr, takže je třeba ho konzumovat s mírou a to, že i v omáčkách na těstoviny nebo v některých hotových polévkách se může ukrývat množství cukru.

Cukru se člověk nevyhne ani při dodržování nízkotučné diety, kterou mnozí odborníci nedoporučují. V těchto produktech je totiž tuk nahrazen větším množstvím přídatných látek a různých sladidel, takže v konečném důsledku si můžete více uškodit než pomoci.

Foto: Shutterstock

Potraviny s největším obsahem cukru

  • 1 jablko – 4,5 kostek cukru
  • 500 g omáčka bolognese – 6 kostek cukru
  • Jedna sušenka s mléčnou náplní – 1 kostka cukru
  • Cereálie – 4,5 kostek cukru
  • Ochucená minerálka – 3 kostky cukru
  • Čokoládová tyčinka s karamelem – 6,5 kostek cukru
  • Mango – 9 kostek cukru
  • Jahodový nízkotučný jogurt – 2,5 kostek cukru
  • 2 mrkve – 1 kostka cukru
  • Banán – 3,5 kostek cukru
  • 1 plechovka koly – 7,5 kostek cukru
  • 1 energetický nápoj – 5,5 kostek cukru
  • Čokoládový mléčný shake z rychlého občerstvení – 12 kostek cukru
  • Hořká čokoláda se šlehačkou – 9,5 kostek cukru
  • Pomerančový džus 500 ml – 10 kostek
  • Rajčatová omáčka ve větší konzervě – 5 kostek

Cukr je zkrátka všude

Nezbývá vám tedy nic jiného, ​​než si pořádně přečíst etikety na potravinách, aby vás nic překvapilo.

Obecně je známo, že výrobci potravin přidávají do svých potravin navíc cukry či tuky. Je velmi důležité číst etikety, na kterých se dozvíte, kolik daný výrobek obsahuje jaké látky. Pokud to tam není uvedeno, je třeba si automaticky koupit jiný výrobek. Po přečtení složení potraviny vás už nic nezaskočí a budete přesně vědět, kolik daný výrobek obsahuje cukru, tuku či soli

Omezit či vyloučit cukr z jídelníčku je velmi složitéPřidaný cukr se totiž nachází téměř všude, a to i tam, kde by to málokdo čekal. Na druhé straně, pokud jeho přísun začnete omezovat postupně, tedy budete z jídelníčku postupně vyřazovat sladkosti a jiná jídla s nejvyšším obsahem cukru, půjde to snáze a vaše chuťové buňky se postupně přizpůsobí.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš
Tomáš
2 let

Ze zjištění ani moc překvapen nejsem. Nadměrné množství cukrů, solí, konzervantů a dalších nežádoucích látek je dnes v kde čem. Nejhorší je, že i ve spoustě jídel a “zdravých” potravin a to obzvláště pro ty nejmenší. Přečtěte si někdy složení třeba dětského příkrmu nebo jiných dětských přesnídávek.
1 plechovka kůly….
Safra, čtěte si to po sobě