Mnoho lidí nevěřícně kroutí hlavou, když dnes přijde do cukrárny a vidí ceny dortíků. Ty ještě poměrně nedávno stály třeba padesát korun, ale dnes už je standardem spíše cena kolem stokoruny. Takové mlsání už si potom řada lidí raději odepře, případně vyhledá podniky, kde ceny stále drží na přijatelné úrovni.
Dorty už jsou drahé
Cukráři na to ale mají podle všeho odlišný názor. Mezi nimi i slavná cukrářka Iveta Fabešová, která se proslavila v televizní reality show a následně si otevřela síť cukráren, o niž pak zase přišla a teď se znovu staví na vlastní nohy.
V její cukrárně ve Werichově vile jsou ceny skutečně astronomické, přesto se však na ně stojí fronta, jak upozorňuje server Seznam Zprávy. Pro něj se potom cukrářka poněkud neomaleně vyjádřila v tom smyslu, že cena jejího dortíku ve výši 189 korun jí nepřijde moc vysoká. Podle ní mají v sobě lidé zakódováno, že dort musí stát do stokoruny. I to je ovšem odvážné tvrzení, protože právě ceny blížící se stokoruně už mnoho lidí neakceptuje. Natožpak ty, které atakují dvoustovku.
Sama cukrářka však přiznává, že také má pomyslnou hranici, kterou nechce překročit. Tou je přitom 200 korun. Jenže právě k už se velmi přiblížila.
Je to ospravedlnitelná cena?
Podle Fabešové lidé nevidí, že příprava kvalitního zákusku je velmi složitá a má svou cenu. Je třeba platit suroviny, personál, balení či prostory. To je na druhou stranu relativní, protože mnoho jiných cukrářů to zkrátka zvládá výrazně levněji.
Zajímavé je také přirovnání Fabešové k tomu, že v restauracích podobná cena lidem nevadí. To je ale zvláštní, protože nikdy neplatilo, že by dezert měl stát stejnou částku jako hlavní jídlo, které je z hlediska použitých surovin a práce přeci jen náročnější.
Pravdou ale je, že svou klientelu cukrárna Ivety Fabešové zcela určitě má. A je jen na ní, za kolik bude dorty prodávat. Nicméně slova by měla volit opatrněji, protože člověk, který vydělává třeba 30 tisíc korun, si opravdu s rodinou nemůže dovolit vyrazit do její kavárny, kde by za útratu nechal tisícovku.
Foto: Shutterstock
za 190 Kč mám z Polska 2 velké dorty a ještě mi zbyde.
Holky není problém si něco upéct doma!
Ať si pan za tu její cenuí ty dortíky zarámuje!
Za 200 si koupím radši dobrou tlačenku 🤣, jinak peču sám!!
No já mám teda dietu, ale jsem rád , 200,- za zákusek bych nedal ani ve snu 🤨.
Možná až ze mě bude milionář, ale s největší pravděpodobností ani tehdy né 😭.
Bych musel okrádat lidi 😆.
To je smutné, že umíš vydělávat jen okrádáním lidí. Přitom chybí tolik šikovných řemeslníků a většina z nich si milion vydělá za rok 😛
Dvě stě kaček za jednohubku? To se vyplatí si udělat to doma, nemusí to být ani tak načančané a může to být i lepší chuťově.
Chcete vydělávat aspoň pade, ale luxusní dort má být za kačku? Kde pak chcete získat těch padesát měsíčně? Prachy nerostou na stromech!
Navíc když jste s někým ve městě za kulturou, asi těžko si odskočíte upéct dvě porce dortu a pak budete pokračovat v prohlídce muzea 😀
Myslím, že za 200kč 1 zákusek.?..to bych si v té ceně upekla 2 rolády. Takže ono “houpat jo,ale né točit”..
No za skoro 200kc zákusek to je už nenormální !!! To si můžou dovolit minimálně ve vládě!!!!
Prodávejte za korunu a budete se mít dobře. Lidé budou mít o vaše služby velký zájem a vy si budete žít jako otrok 😀
Můj otec byl cukrář a vím kolik denně vyrobil zákusků.Kdyby žil a vyrobil dnes tolik
zákusků za cenu skoro 200 Kč,tak se válí ve zlatě.To co hlásá ta hamižná cukrářka je
prachsprostá zlodějina,měla by se stydět, vždyť je to hlavně pro děti.No je vidět, že
v Praze mají jiné lidské i podnikatelské hodnoty.Ona ji aura dožene a za lakotu sežere.
Zdraví Jiří Korec Liberec
Přesně, dělej je za kačku, jako správný otrok! Budeš spokojený a šťastný.
Tak paní cukrarko to si kupujte za 190 Kč sama nashledanou.
Jasně, prodávat co nejlevněji a co největší šmejd, to je cesta k blahobytu Švýcarského typu!
Souhlas.