S kravským mlékem má dnes mnoho lidí potíže, aniž něco tuší. Nemusí se ani jednat o nemoc či alergii, kvůli které je nutné striktně měnit životní styl. Podívejte se, jak se problémy projevují a jak se dá nahradit kravské mléko.
Mnoho lidí se v poslední době potýká s potravinovou alergií na mléko a mléčné výrobky. Lidé, kteří žádnou alergii nemají, ale často nevědí, proč je jim někdy po mléku špatně. Může jít o takzvanou nesnášenlivost mléka, anebo jen o dočasný problém, kdy je třeba mléčné produkty omezit, aby si tělo odpočinulo. Někdy stačí zvolit méně tučné a nízkotučné mléčné produkty, které nám nemusí dělat obtíže.
Jak poznat, že nám mléko nesedí
Mléčné výrobky, jako jsou jogurty, sýry, mléko a různé mléčné pochoutky mohou vyvolat tato příznaky.
- pocit na zvracení
- nevolnost
- silná bolest hlavy
- únava
- ojediněle průjem či zácpa
Kozí mléko
Jednou z alternativ je kozí mléko. Specifický zápach, který se přenáší i na mléko a mléčné produkty však mnoha lidem vadí. Záleží však na jejich zpracování. Čerstvý kozí sýr bez tepelné úpravy je velmi chutný. Vyrábí se s různými příchutěmi bylinek a česneku, které si dokážete oblíbit.
Kravské versus kozí produkty
Rozdíl je ve složení a odlišném uspořádání tukových buněk v mléku. Odlišná je i mléčná bílkovina zvaná kasein. Jde o jeden z hlavních alergenů, který se v kozím mléku nevyskytuje, a proto si ho mohou dopřát i alergici. Kozí mléčné produkty léčí ekzémy a revma, slouží jako prevence nádorových onemocnění a pozitivně ovlivňují trávicí ústrojí.
Ovčí mléko
Ovčí mléko je podobné jako kozí. Jeho výhodou je fakt, že u něj nenajdete zápach, jako u kozího mléka a mléčných produktů. Například ovčí sýry jsou snadno k dostání. Jiné produkty se ale z ovčího mléka nevyrábí.
Sójové mléko
Sója je rostlinný produkt, který je zcela odlišný oproti produktům živočišným. Sója má vysoký podíl kvalitních bílkovin a obsahuje nízké procento tuků. Navíc se dá koupit v mnoha provedeních, jako je mléko, jogurt, tofu, tempeh a různé pomazánky. Produkty ze sóji ocení i vegetariáni a vegani.
Mandlové mléko
Mandlové mléko má přirozeně sladkou chuť a obsahuje mnohem méně kalorií než jiné alternativy. Hodí se do sladkých pokrmů a dezertů. Dá se ale pít i samotné.
Rýžové mléko
Jeho výhodou je, že ze všech mlék máte u něj nejmenší pravděpodobnost alergické reakce. Má mírně nasládlou chuť a dá se využít do všech pokrmů.
Konopné mléko
Konopné mléko je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, vápníku a vitamínu D. Jen není příliš vhodné do kávy, kde se vám snadno může srazit.
Kokosové mléko
Je výborné na vaření a jeho kokosová chuť je velmi lahodná. Obsahuje však mnohem vyšší podíl tuku než jiná mléka, takže se nehodí ke každodenní konzumaci.
Foto: Freepik