Krupicová kaše podle Přemka Forejta. Takhle dobře ji nikdo nedělá

Krupicovou kaši si většina z nás spojuje s dětstvím. Tuhle sladkou dobrotu nám totiž rodiče připravovali od nejranějších let. Některým se později možná znechutila vlivem školní jídelny, jiní ji milují dodnes. I když nepatří k vašim nejoblíbenějším pokrmům, zkuste se inspirovat receptem podle Přemka Forejta. Uvidíte, že se toto jídlo může přidáním několika méně typických ingrediencí proměnit ve skutečnou pochoutku.

Nestárnoucí sladká klasika

Krupičná kaše je tradiční pokrm připravovaný obvykle z krupice, mléka a případně dalších přísad. Jeho nespornou výhodou je jednoduchost i rychlost přípravy. Těch pár základních surovin se obvykle najde v každé domácnosti a vykouzlit z nich jemnou a sladkou kaši zvládne i začátečník a to za pouhých pár minut. Pokud máte zrovna hlad a nic moc v lednici je to skvělá volba.

Kaše se obvykle vylepšuje trochou rozpuštěného másla a zdobí kakaem, nastrouhanou čokoládou nebo skořicí – záleží na vašich chutích i aktuálních možnostech. Jestliže chcete zkusit nějakou neotřelou variantu, inspirujte se Přemkem Forejtem. Jeho krupička nepostrádá ovoce ani krásně voňavé koření. Uvidíte, že si na ní pochutná celá rodina.

Foto: Shutterstock

Recept na krupicovou kaši podle Přemka Forejta

Na kaši budete potřebovat následující suroviny:

  • 0,5 l mléka
  • 45 g krupice
  • cukr, sůl
  • lžičku másla
  • jablko
  • pomerančovou kůru
  • citronovou šťávu
  • hřebíček, skořici, kardamon

Postup přípravy:

Vezměte si dostatečně velký hrnec (ideálně nerezový rendlík). Do něj nalejte mléko, které trochu osolte. Přidejte také cukr a všechno koření – skořici, hřebíček i kardamon. Mléko zahřejte a nechejte pár minut louhovat, aby se v něm koření pěkně rozvonělo. Poté přidejte ještě dva kousky pomerančové kůry, která dodá mléku další zajímavou vůni i chuť.

Mezitím na pánvičce rozehřejte cukr. Jakmile zhnědne a zkaramelizuje, přidejte k němu trochu másla a na kousky nakrájené jablko. Promíchejte všechny ingredience, dokud se jablka v karamelu pěkně neobalí.

Připravené mléko přeceďte, abyste z něj dostali koření i pomerančovou kůru. Nechejte ho vychladnout a poté do něj vmíchejte krupici. Následně na mírném plameni přiveďte k varu. Nezapomeňte stále míchat, aby byla kaše krásně hladká a bez hrudek. Jakmile kaše zhoustne, přelijte ji na talíř a podávejte s jablky v karamelu.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Soňa
Soňa
2 let

Mě stačí to máslo a kakao. Ovoce mi v krupicove kaši nechutná. O tom to je 1000 lidí, 1000 chutí. Neexistuje zprávný recept nebo nejlepší jde o to co kdo má rád a tak jak to mám já ráda tak budu vařit