Doba, kdy šetříme na běžných denních výdajích, je reálná. Někdy si zkrátka přejeme, ať nám běžné suroviny vydrží o něco déle, než dříve. Víte, jak to udělat, aby vám láhev s rostlinným olejem nevydržela jeden měsíc, ale měsíce tři?
Zátku nechte zavřenou
Když odšroubujete víčko z oleje, téměř v každé lahvi oleje se vyskytuje zátka. Většinou se jedná o plastovou součást lahve. Mnozí z nás tuto zátku vytrhnou a dále se o ni nestarají. Právě tento krok ale často vede k tomu, že přestanete mít kontrolu o tom, kolik oleje jste vlastně spotřebovali při každé přípravě jídla.
Často se totiž stává, že se z lahve dostane ven o něco více tekutiny, než kolik bychom potřebovali. Tak přicházíme o olej a utrácíme. Navíc jsou pokrmy více mastné, než by bylo potřeba. Řešení je přitom snadné.
Stačí menší otvor
Není třeba zátku sundávat. Místo toho si do ní udělejte nožem nebo hřebíkem menší dírku. Vzniklý otvor vám pomůže kontrolovat, kolik oleje vlastně využijete. Až budete příště potřebovat přidat olej do pokrmu nebo na pánev, stačí jen jemně zmáčknout láhev od oleje. Budete mít stále kontrolu nad tím, kolik jste jej spotřebovali.
Použijte mašlovačku
Místo toho, abyste na pánvi použili velké množství oleje, se snažte jeho použití snížit. K tomu vám může pomoci obyčejná mašlovačka. Právě s její pomocí se snadno dostane vrstva oleje do celého prostoru pánve. Není nutné používat vrstvu oleje. Opět ušetříte, a zároveň bude pokrm zdravý a bez přepálených tuků.
Někdy můžete použít olej i opakovaně. Nezapomeňte jej ale před použitím přelít přes velmi jemné sítko a následně uložit do lednice. Tento již použitý olej opět využijte pro přípravu stejného typu pokrmu, například opět pro brambory nebo zeleninu. Ušetříte olej, ale zároveň nebudete nový pokrm kontaminovat cizí vůní.
Foto: Shutterstock