Kuře a la bažant. Delikatesa z dob socíku je vynikající i dnes

Také si se železnou pravidelností lámete hlavu otázkou, co budete vařit? Většina z nás se pak stále dokola točí v zajetí několika receptů. Možná občas vyzkouší nový recept z internetu nebo od kamarádky a ten se někdy osvědčí a jindy ne. Proč tedy nezavzpomínat na starou klasiku? Jídlo, které bývalo dřív velmi oblíbené, jen se na něj po letech trochu zapomnělo?

Lahůdka z jednoho pekáče

Upečte si kuře a la bažant! Kuřecí maso se už opět dá koupit za příznivé ceny a vaši blízcí určitě ocení pochoutku, která byla na našich stolech v minulém století velmi oblíbená. Pro ty, kteří tuto dobu nepamatují, je to vlastně takové kuře na divoko. Stejným způsobem se dá připravit bažant, ale třeba i kachna. Příjemné na tomto receptu je i to, že se všechno odehrává v jednom pekáči. Nepotřebujete žádné další mističky a kastrůlky, ve kterých byste museli připravovat ostatní ingredience. Tohle kuře je rychlá a jednoduchá sázka na jistotu.

Kouzlo je v koření

Použít můžete jak celé kuře, tak i kuřecí stehna. Potřebovat budete 100 g slaniny, 50 g uzeného špeku, 2 cibule, 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření, 10 kuliček jalovce, lžičku sušeného rozmarýnu a tymián. Dále pak máslo, hladkou mouku a sůl.

V pekáčku na sporáku rozehřejte máslo a na něm asi 10 minut restujte pokrájenou cibuli, slaninu, špek a veškeré koření. Až se vše pěkně rozvoní, přidejte k základu omyté, osolené a naporcované kousky kuřete. Vše podlijte trochou vody, přikryjte poklicí a dejte péct do trouby, rozehřáté na 200 °C.

Pomalý začátek stvoří dokonalo šťávu

Pečte asi 40 minut, během kterých maso obraťte. Potom pekáč odkryjte a kuře dopečte. Hotové kousky dejte bokem a nádobu vraťte na sporák, kde šťávu zredukujte na tuk. Ten zaprašte hladkou moukou, krátce orestujte, podlijte a nechte povařit. K hotové omáčce vraťte kuře a vše společně prohřejte. Ke kuřeti á la bažant se velmi hodí bramborový knedlík, ale můžete uvařit i brambory.

Tohle kuře je báječně voňavé a má naprosto dokonalou šťávu, jejíž kouzlo tkví hlavně v pomalém začátku, kdy se vše postupně opéká. Svou roli hraje i propojení tří tuků, jimiž jsou máslo, slanina a špek.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments