Palačinky jsou nejen skvělým dezertem, ale někteří z nás si je užívají i jako výborný oběd nebo sladkou snídani. Už jako malí jsme je milovali a rodiče nám je připravovali s marmeládou nebo čokoládou. Existuje mnoho způsobů přípravy a ještě větší množství receptů. Vyzkoušejte minutové nebo ty, které vaří Zdeněk Pohlreich.
Jednoduchá tradice
Možná se ve vaší rodině dědí oblíbený recept. Jedním z nejoblíbenějších receptů jsou takzvané hrníčkové palačinky. Postačí vám k tomu 2 hrnky mléka, stejné množství hladké mouky a 3 vejce. Vše doplníte špetkou soli. Ideální pro smíchání je použití ručního mixerů, který ingredience spojí a našlehá. Těsto bude díky tomu nadýchané. Tento doslova minutový recept je vhodný především v momentě, kdy nemáte dostatek času, ale chcete potěšit nenasytné strávníky.
Palačinky podle šéfa
Rozhodnete-li se pro složitější recept, jistě neprohloupíte. Palačinky podle Pohlreicha budou díky netradičnímu zpracování surovin nadýchané a budou se rozplývat na jazyku. Doporučeno je přidání malinového přelivu s chutí šlehačky. Čerstvé maliny jim dodají na svěžesti a potěší všechny vaše chuťové pohárky.
Nadýchané těsto
Na těsto palačinek budete potřebovat 20 g polohrubé mouky, 2 vejce, 2 lžíce studené vody, špetku soli a 12 gramů cukru. Oddělte bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Poté přidejte žloutky, mouku a cukr. Vše důkladně promíchejte metličkou tak, aby nevznikaly hrudky. Palačinky smažte na másle z obou stran, dokud nebudou zlátnout.
Ovocné pokušení
Druhým krokem při přípravě šéfových palačinek je ovocný přeliv. Připravte si 100 ml smetany ke šlehání a stejné množství zakysané smetany. Skvělou chuť vykouzlí 250 g malin, které můžete dle chuti dosladit. Maliny rozmačkejte, oslaďte podle potřeby, přidejte oba druhy smetany. Touto směsí přelijte dezert. Můžete ji dozdobit lístky máty a jednou nebo dvěma malinami. Máte-li rádi sladké, udělejte finální tečku pomocí karamelové polevy.
Foto: Shutterstock