Léčivé schopnosti skořice jsou ohromující. Chrání před záněty i Alzheimerovou chorobou

Skořice je aromatické koření s velkými antioxidačními a protizánětlivými účinky. Obsahuje mnoho speciálních sloučenin, které mají spoustu blahodárných účinků.

Lžíce mleté skořice obsahuje 19 kalorií, 4 gramy vlákniny, žádný tuk, cukr ani bílkoviny. Dále v ní najdete 68 % manganu, 8 % vápníku, 4 železa a 3 % vitamínu K. Díky antioxidantům dokáže posílit obranyschopnost těla. Půl lžičky skořice pozitivně ovlivní hladinu cukru v krvi, zažívání i imunitu. Vyšší dávky prospějí srdci, u diabetu, rakoviny i neurodegenerativních onemocněních.

Skořice má vysoký obsah antioxidantů

Vědci dodnes ve skořici identifikovali 41 ochranných sloučenin skořice. Zejména jde o polyfenoly, fenolové kyseliny a flavinoidy.

  • Skořice chrání před poškozením volnými radikály,
  • zpomaluje proces stárnutí,
  • pomáhá v boji proti oxidačnímu stresu,
  • pomáhá snížit množství různých symptomů a nemocí,
  • omezuje množství oxidu dusnatého v těle, který se hromadí v krvi,
  • snižuje hladinu lipidů, způsobující poruchy mozku, rakovinu a srdeční choroby.

Protizánětlivé účinky skořice

Skořice prokazatelně obsahuje více než 7 druhů flavonoidů účinných proti zánětům.

  • Skořice snižuje otok a zánět,
  • pomáhá při bolestech svalů, šlach a kloubů,
  • pomáhá při vážných alergických reakcí,
  • snižuje příznaky PMS.

Ochrana před infekcemi, bakteriemi a viry

  • Skořice má přírodní antimikrobiální, antibiotické, antihoubové a antivirové účinky,
  • esenciální oleje ve skořici posilují imunitu,
  • pomáhá v boji proti škodlivým infekcím a virům,
  • chrání proti různým bakteriím, které způsobují potíže v zažívacím traktu,
  • extrakty ze skořice chrání před bakteriemi v ústní mikroflóře při zápachu z úst,
  • antibakteriální ochrana před zubním kazem a ústní infekcí, jako afty,
  • chrání pokožku před vyrážkami, alergickými reakcemi a infekcemi jako akné.

Pomáhá proti kvasinkovým houbám

  • Skořice má silné antifungiální vlastnosti a brání tak vzniku plísní,
  • zastavuje šíření candidy v trávícím traktu,
  • reguluje hladinu cukru v krvi, která vede ke vzniku kandidy.

Skořice pomáhá při diabetu

  • Skořice pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi,
  • zlepšuje citlivost na hormon inzulínu,
  • blokuje enzymy – alaniny, které umožňují cukru absorpci z krve,
  • snižuje množství glukózy vstupující do krevního řečiště.

Chrání zdraví srdce i žil

  • Skořice snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění, infarktu i mrtvice,
  • snižuje vysokou hladinu škodlivého LDL cholesterolu a hladiny triglyceridů,
  • snižuje vysoký krevní tlak,
  • zrychluje krevní oběh, zabraňuje krvácení a tvorbě krevních sraženin,
  • zlepšuje regeneraci tělesných tkání.

Ochrání náš mozek

  • Skořice chrání před neurologickými poruchami, Parkinsonova a Alzheimerova choroba,
  • chrání kognitivní funkce a zdraví mozku,
  • aktivuje neuroochranné proteiny chránící mozkové buňky před mutací,
  • snižuje negativní účinky oxidačního stresu,
  • terapeutická pomoc u chorob souvisejících s neurodegenerativním věkem.

Snižuje riziko rakoviny

  • Skořice díky antioxidantům chrání DNA proti poškození,
  • zabraňuje buněčné mutaci a růstu rakovinných nádorů,
  • obsahuje cinnamaldehyd, který zabraňuje růstu nádoru,
  • podporuje sebezničení rakovinných buněk – buněčnou apoptózu,
  • pomáhá zejména při rakovině tlustého střeva.

Skořice je přirozený konzervátor potravy

Skořice může být použita k uchování potravin. Má antibakteriální schopnosti a působí jako antioxidant, díky čemuž lze použít jako konzervační prostředek potravin bez použití dalších chemických látek a umělých přísad. Podle studií si ovoce konzervované pomocí skořice udrží delší čerstvost a přirozenou barvu.

Foto: Freepik

Autor: Pavla Růžičková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments