Lednici je nutné správně nastavit. Jen tak ušetříte deset tisíc ročně

V době rostoucích cen energií se všichni snažíme ušetřit, kde se dá. Domácí spotřebiče vytahujeme z elektriky, otužujeme se, zhasínáme a šetříme i na jídle a jeho přípravě. Například ledničku ale ze zásuvky jen tak vytáhnout nemůžeme, ta musí pracovat pořád. Přesto však můžeme její spotřebu alespoň snížit správným nastavením.

Vyšší teplota je v pořádku

Pokud chcete optimalizovat spotřebu ledničky, vezměte si hned na začátku k ruce návod. Zkontrolujte všechna nastavení a upravte je tak, aby vyhovovala vašim potřebám a zároveň splňovala kritérium co nejnižší spotřeby. Moderní ledničky například už mají možnost regulovat teplotu v různých částech spotřebiče a tak dále.

Obecně teplota v lednici může dosahovat klidně 5 či 6 °C (maximálně 8°C), pokud ji tedy máte nastavenou na méně, klidně tepotu zvyšte – výrazně tím snížíte spotřebu.

Odmrazujte

Námraza, ať už je v mrazáku nebo v ledničce vždycky velmi výrazně zvyšuje spotřebu – proto si dejte tu práci a celý spotřebič důkladně odmrazte. Dá se tím opravdu hodně ušetřit.

Máte ledničku na správném místě?

Lednička musí chladit – když ji umístíte na hodně teplé místo, vydává zbytečně moc energie na to, aby se ochladila na požadovanou teplotu. Ideálně ji tedy neumisťujte k topení nebo vedle sporáku, ale někam do rohu místnosti, kde nebude vystavena působení dodatečného tepla.

Foto: Shutterstock

Správně rozmisťujte potraviny a nevětrejte

To samé platí i o zbytečném větrání. Pokud nemáte ledničku a mrazák, které vás upozorní, když jste nechali pootevřená dvířka, raději vždycky pečlivě zkontrolujte, že jste je důkladně zavřeli. I pokud si na tohle dáváte pozor, snažte se ledničku otevírat co nejméně a co nejméně do ní „civět“. Zkuste si promyslet, co v ní potřebujte, rychle suroviny posbírejte, vyndejte a ledničku zase zavřete. Tím zabráníte tomu, aby se vnitřní prostředí oteplilo, a lednička musela začít víc chladit.

Rychlému výběru věcí z ledničky pomůže i to, pokud budete vědět, kde co máte. Rozmístění jídla v ledničce by mělo mít svůj řád – do nejnižších pater ukládejte ovoce a zeleninu, nad ně například uzeniny a salámy a do nejvyšších pater třeba mléčné výrobky. Některé ledničky mají potom speciální zásuvku na maso, ve které se udržuje vhodná teplota.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments