Rakovina tlustého střeva a konečníku patří mezi ty nejlépe léčitelné typy nádorů. Na druhé straně ale stále platí, že je třeba ji zachytit dostatečně včas. V České republice jde přitom o nejčastější onkologické onemocnění a její počáteční fáze často probíhají bez znatelných symptomů.
Vyšetření jsou klíčová
Ačkoliv lékaři stoprocentně neznají všechny příčiny tohoto onemocnění, je jednoznačně vypozorováno, že obrovský vliv má správná životospráva. Ta je velmi důležitou prevencí. Zapomínat by se přitom nemělo ani na pravidelné prohlídky, pokud jde o rizikové pacienty.
“Od 50 let byste si měli jednou ročně udělat test okultního krvácení do stolice (TOKS). Tento test je běžně k dostání u praktických lékařů a každý si ho udělá doma sám,” uvádí server onkologické prevence Linkos. Toto vyšetření je možné nahradit doporučením k provedení kolonoskopie. Tu stačí provádět jednou za deset let, pokud je člověk v pořádku.
Rakovina tlustého střeva a konečníku je v České republice vůbec nejrozšířenější. Oproti západním zemím se tu vyskytuje výrazně nadproporčně. Mnohem více přitom postihuje muže. I z toho lze vyčíst, že hlavním problémem je zřejmě životospráva, zejména potom kouření, konzumace alkoholu a tučných potravin.
Velmi škodlivé potraviny
Tento typ rakoviny nejčastěji vzniká z předrakovinových stádií, ve kterých se tvoří výrůstky, takzvané polypy. Tento proces může trvat dlouhé roky a právě proto je důležité kolonoskopické vyšetření. “Pokud při kolonoskopii zachytíme polypy, které odstraníme, rakovina nemá z čeho vzniknout. Tímto způsobem lze efektivně nádoru tlustého střeva a konečníku zabránit,” uvedl lékař Štefan Mucha z Gastrocentra nemocnice v Košicích.
Doktor upozorňuje na skutečnost, že rakovinu střeva vedle vrozených predispozicí ovlivňuje především životospráva, nedostatek pohybuj, obezita a konzumace masa, hlavně pak červeného. “Nejhorší je vepřové maso, přičemž důležitý je také způsob přípravy masa. Nevhodné je maso smažené, pečené a grilované. Nedoporučuje se ani konzumace masových výrobků, uzenin a horkých nápojů,” řekl Mucha. Právě jmenované typy masa i jejich úpravy jsou v Česku velmi oblíbené. Souvislost tu tedy zjevně existuje.
Foto: Shutterstock, zdroje: Čas, Linkos
A co potom máme jíst a to ještě ta dnešní drahota, snad je lepší nic necist a jíst, jak byl člověk zvyklý. Jíst střídne a všechno, jak to každému vyhovuje, podle jeho zdravotnímu stavu.
V Americe zřejmě na nic jiného neumírají, že? Tam se griluje na každém rohu