Lidstvo dospělo do fáze, kdy už cukrovka není považována za něco výjimečného, ale spíše standardního. Jakkoliv je tato nemoc stále častější a může jí onemocnět doslova kdokoliv, neznamená to, že by byla méně závažná než dříve. Ba právě naopak, pořád platí, že ji nelze vyléčit a může způsobit značné potíže.
Co přidat do polévky
K diabetu 2. typu dochází tehdy, když slinivka člověka nevyrábí dostatek inzulínu k regulaci hladiny cukru v krvi. Nekontrolovaná hladina cukru v krvi může představovat vážné zdravotní problémy, jako jsou srdeční choroby a mozkové příhody. Existuje mnoho různých příznaků, které by mohly být indikátorem stavu, a to včetně častého močení a zvýšené žízně. To, co člověk sní, by mohlo pomoci snížit hladinu cukru v krvi.
Pro diabetiky 2. typu jsou nejlepší potraviny, které mají nízký glykemický index (GI). To znamená, že nezvýší hladinu cukru v krvi a mohou pomoci zabránit zvýšení hladiny cukru v krvi. Nejdůležitější je vědět, které potraviny mají takovou sílu a neovlivní hladinu cukru v krvi. Mimořádně účinná je listová zelenina. Vyniká výživovou hodnotou a nízkým obsahem kalorií. Přidání listové zeleniny jako špenát, zelí a mangold do polévky poskytne vysokou hladinu vlákniny, hořčíku a vitamínu A.
Všechny uvedené suroviny v polévce obsahují pomalu stravitelné sacharidy, které pomáhají udržovat hladinu cukru v krvi ve stabilní hodnotě. Konzumace přibližně 1,35 porce listové zeleniny denně je spojena se 14procentním snížením rizika vzniku cukrovky 2. typu.
Skvělá zelenina
Ve studii National Institutes of Health byl analyzován příjem vitaminu C a vliv na hladinu cukru. Studie poznamenala, že zvyšující se příjem vitamínu C pomáhá snižovat zánětlivé markery a hladinu cukru v krvi nalačno u lidí s diabetem 2. typu.
Studie publikovaná časopisem Science Daily byla zkoumána zelená listová zelenina a její vliv na snížení rizika vzniku cukrovky. Vědci na závěr dodali, že konzumace většího množství zelené listové zeleniny může významně snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu. Také připomněli předchozí výzkum, který zjistil, že v roce 2002 spotřebovalo 86 procent dospělých ve Velké Británii méně než doporučených pět porcí zeleniny denně, přičemž 62 procent konzumovalo méně než tři porce. Studie hovoří o odhadu, že neadekvátní konzumace zeleniny mohla v roce 2000 na světě představovat 2,6 milionu úmrtí.
Všechny druhy listové zelené zeleniny mají nízký glykemický index. Špenát (jeden šálek) má index nižší než jeden a kapusta má index přibližně od dvou do čtyř. Díky tomu je tato zelenina vynikající volbou pro ty, kdo mají cukrovku 2. typu.
Organizace Diabetes UK uvedla, jak si udělat chutnou polévku: „Polévku lze navařit ve velkých množstvích a zmrazit až na dva měsíce. Dejte polévku k varu, poté ji zredukujte a duste. Všimněte si mastného filmu na povrchu, což je nadbytečný tuk. Před podáváním odstraňte mastnotu.“
Foto: Shutterstock, zdroje: National Institutes of Health, Express
Voda se zeleninou a tomu říkáte polévka? Tuk na povrchu – to jako vážně – kde by se tam z té zeleniny vzal – ledaže by jste ji nejdřív osmažila.
Naprosto zmatečný článek.
Hlavně žádný recept ? Co dát do polévky a pak píší kraviny. Článek na prd.