Takzvaný viscerální tuk, který najdeme obvykle na břiše, může být nejen nevzhledný, ale představuje také vážné nebezpečí pro lidské tělo. Ukládá se totiž i kolem orgánů, které může ohrozit. Zvyšuje rovněž riziko metabolického syndromu a infarktu, protože sloučeniny, které vylučuje, jsou zánětlivé.
Srazila i cholesterol
Riziko tvorby viscerálního tuku stoupá s věkem, ale souvisí především se špatnou životosprávou. Často je velmi komplikované se ho zbavit. Naštěstí ale existuje potravina, která to dokáže v řádu týdnů, jak uvádí studie publikovaná v časopise British Journal of Nutrition. Ta zkoumala efekt cizrny na viscerální tuk a inzulinovou rezistenci.
Ukázalo se, že cizrna může být velmi účinná v případě srážení krevního cukru, a to tím, že omezuje rezistenci vůči inzulinu. Co je ale v tomto případě ještě důležitější, je skutečnost, že velmi rychle začne pálit viscerální tuk, a to v řádu týdnů při pravidelné konzumaci.
Aby toho nebylo málo, zahrnutí cizrny do jídelníčku vyústilo ve snížení špatného LDL cholesterolu o 45 %. Jedinou limitací této studie je fakt, že byla provedena na myších.
Hubnutí bez práce
Je však možné zohlednit také další vědeckou práci, která byla publikována v časopise American Journal of Clinical Nutrition. Ta poznatky té předchozí potvrzuje, byť se zaměřuje obecně na vliv cizrny na hubnutí. Ukázalo se, že jediná porce cizrny za den vede k poměrně citelnému úbytku váhy. Je to dáno mimo jiné tím, že se lidé cítili plnější.
Velmi slibným zjištěním je přitom skutečnost, že pozorovaní lidé nijak neomezovali své stravovací návyky. Prostě jen zařadili do svého jídelníčku pravidelně cizrnu. Jednoduše neměli potřebu sahat po dalších potravinách, protože množství vlákniny obsažené v cizrně je zasytilo.
Cizrna je také velmi prospěšná kvůli její schopnosti udržet zdravý střevní mikrobiom. Také ten přitom významně ovlivňuje zdravou váhu.
Cizrna je přitom velmi chutnou potravinou, ze které navíc můžete udělat velkou dobrotu v podobě humusu. Ten se dá konzumovat na mnoho různých způsobů.
Foto: Shutterstock, zdroje: British Journal of Nutrition, American Journal of Clinical Nutrition
Vařená nebo sýrová cizrna?