Lékaři varovali před jídlem, které vám rozloží mozek. Lidé ho přitom mají za zdravé

Nad činností mozku obvykle příliš nepřemýšlíme a bereme ji jako naprostou samozřejmost. Přitom jde o ten největší zázrak, jaký se v lidském těle děje. Ačkoliv je ale mozek velmi odolný, jeho kontinuální poškozování bohužel přináší neblahé výsledky. Každý se sice obává toho, že by mu jeho centrální orgán nepracoval ideálně a začal degenerovat, málokdo však dělá něco pro to, aby se tak nestalo.

Nenápadné, ale škodlivé potraviny

Ano, mluvíme tu o demenci, která je velkým strašákem a o níž už roky lékaři a vědci říkají, že je možné jí do značné míry předcházet správnou životosprávou. Nic jiného nám ostatně nezbývá, protože v rámci léčby ještě nebyl učiněn patřičný průlom, který by dokázal dostat neurodegenerativní změny v mozku pod kontrolu.

Je tak nutné začít od sebe a zejména přestat konzumovat takové potraviny, které mozek poškozují, a to prokazatelně. Mnozí jistě ví, co do této skupiny tak zhruba patří. Jde pochopitelně o vše, co vnímáme jako nezdravé. Po právu sem můžeme zařadit alkohol, potraviny s rafinovaným cukrem, tučné pokrmy a smažená jídla.

Velmi úzce zaměřené studie však na tento seznam přidávají další jídla, o kterých jsme si dosud mohli myslet, že jsou zdravé. Nejnověji se tak stalo s fazolemi, na něž se zaměřil výzkum publikovaný v časopise Journal of Clinical Nutrition.

Samotné fazole jsou vlastně v pořádku, ovšem co už tak moc v pořádku není, to je způsob, jakým se připravují. Mluvíme tu o oblíbených pečených fazolích. Ty se obvykle prodávají v konzervě a jako takové patří ke zpracovaným potravinám. O nich se ví, že jsou velmi škodlivé pro kardiovaskulární systém, protože obsahují množství soli. Ukazuje se však ale, že poškozují i mozek.

Foto: Shutterstock

Obrovská zátěž pro mozek

Pečené fazole známe nejčastěji jako část takzvané anglické snídaně, která kromě fazolí zahrnuje také další zpracované potraviny či smažené potraviny,” dočteme se ve studii. Takováto snídaně tedy představuje pro tělo obrovskou zátěž. Ve velkém to odnáší právě i mozek.

Vědci přiznávají, že nebezpečí může skrývat právě takováto kombinace potravin, nikoliv výhradně fazole jako takové, byť ani to nelze vyloučit. Fakt, že se konzumují s dalšími nezdravými potravinami, však nelze ignorovat.

Ukazuje se každopádně, že tyto zpracované potraviny způsobují zánětlivá ložiska v mozku, jež pak ničí tepny, které zásobují mozek krví. Nedostatečně prokrvený mozek pak nemůže dobře fungovat a dlouhodobě to vede k jeho denegeraci a rozkladu. Tyto pokrmy rovněž uvolňuje chemické sloučeniny známé jako AGE, což jsou oxidační glykotoxiny podporující rozpad mozkových buněk.

Foto: Shutterstock, zdroj: Pubmed

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Pečené fazole? Co to je? A ke snídani – no to snad ne – kdo si dá jakékoli fazole ke snídani…Bože…