Nad činností mozku obvykle příliš nepřemýšlíme a bereme ji jako naprostou samozřejmost. Přitom jde o ten největší zázrak, jaký se v lidském těle děje. Ačkoliv je ale mozek velmi odolný, jeho kontinuální poškozování bohužel přináší neblahé výsledky. Každý se sice obává toho, že by mu jeho centrální orgán nepracoval ideálně a začal degenerovat, málokdo však dělá něco pro to, aby se tak nestalo.
Nenápadné, ale škodlivé potraviny
Ano, mluvíme tu o demenci, která je velkým strašákem a o níž už roky lékaři a vědci říkají, že je možné jí do značné míry předcházet správnou životosprávou. Nic jiného nám ostatně nezbývá, protože v rámci léčby ještě nebyl učiněn patřičný průlom, který by dokázal dostat neurodegenerativní změny v mozku pod kontrolu.
Je tak nutné začít od sebe a zejména přestat konzumovat takové potraviny, které mozek poškozují, a to prokazatelně. Mnozí jistě ví, co do této skupiny tak zhruba patří. Jde pochopitelně o vše, co vnímáme jako nezdravé. Po právu sem můžeme zařadit alkohol, potraviny s rafinovaným cukrem, tučné pokrmy a smažená jídla.
Velmi úzce zaměřené studie však na tento seznam přidávají další jídla, o kterých jsme si dosud mohli myslet, že jsou zdravé. Nejnověji se tak stalo s fazolemi, na něž se zaměřil výzkum publikovaný v časopise Journal of Clinical Nutrition.
Samotné fazole jsou vlastně v pořádku, ovšem co už tak moc v pořádku není, to je způsob, jakým se připravují. Mluvíme tu o oblíbených pečených fazolích. Ty se obvykle prodávají v konzervě a jako takové patří ke zpracovaným potravinám. O nich se ví, že jsou velmi škodlivé pro kardiovaskulární systém, protože obsahují množství soli. Ukazuje se však ale, že poškozují i mozek.
Obrovská zátěž pro mozek
“Pečené fazole známe nejčastěji jako část takzvané anglické snídaně, která kromě fazolí zahrnuje také další zpracované potraviny či smažené potraviny,” dočteme se ve studii. Takováto snídaně tedy představuje pro tělo obrovskou zátěž. Ve velkém to odnáší právě i mozek.
Vědci přiznávají, že nebezpečí může skrývat právě takováto kombinace potravin, nikoliv výhradně fazole jako takové, byť ani to nelze vyloučit. Fakt, že se konzumují s dalšími nezdravými potravinami, však nelze ignorovat.
Ukazuje se každopádně, že tyto zpracované potraviny způsobují zánětlivá ložiska v mozku, jež pak ničí tepny, které zásobují mozek krví. Nedostatečně prokrvený mozek pak nemůže dobře fungovat a dlouhodobě to vede k jeho denegeraci a rozkladu. Tyto pokrmy rovněž uvolňuje chemické sloučeniny známé jako AGE, což jsou oxidační glykotoxiny podporující rozpad mozkových buněk.
Foto: Shutterstock, zdroj: Pubmed
Pečené fazole? Co to je? A ke snídani – no to snad ne – kdo si dá jakékoli fazole ke snídani…Bože…