Zdravotnictví ve všech vyspělých zemích v posledních letech stále více bojuje s enormním nárůstem případů různých druhů demence. Dá se to vysvětlit řadou faktorů. V první řadě populace neustále stárne, a tak případů logicky přibývá. Lékaři ale stále více upozorňují také na vliv špatného stravování, respektive některých potravin, které mohou k rozvoji neurodegenerativních onemocnění přispět. Jiné mu zase pomáhají bránit.
V podezření je tentokrát chilli
Řada studií již potvrdila, že nezdravá strava vede k rychlejší ztrátě mozkových funkcí. Jde však o velmi náročnou oblast zkoumání, která si žádá roky nebo spíše desetiletí výzkumů. Zatím se dá říct, že jsme teprve na začátku, ale je jisté, že za čas budeme v tomto ohledu výrazně moudřejší a některé potraviny budou definitivně na seznamu extrémně škodlivých.
Aktuálně vědci přišli s obzvlášť znepokojujícím zjištěním. Výzkum v posledních letech ukázal, že existuje určité spojení mezi konzumací chilli a problémy s pamětí. Zpráva vyvolala velké diskuze, protože právě ztráta paměťových funkcí je jedním z prvních projevů demence, případně jejím předpokladem.
Degradace paměti
Studie, kterou vedl doktor Zumin Shi, zkoumala možné spojení mezi příjmem chilli a kognitivními funkcemi u dospělých. Zúčastnilo se jí téměř pět tisíc lidí, kteří byli sledováni po dobu patnácti let, což už je velký časový úsek. Lidé byli po tuto dobu několikrát podrobeni zevrubnému šetření.
Vědci zjistili rychlejší ztrátu paměťové kapacity a schopností u těch lidí, kteří za dem zkonzumovali více než 50 gramů chilli. “Ukázalo se, že ti, kdo snědli více než 50 gramů tohoto koření za den, měli dvakrát větší pravděpodobnost propadu paměťových a kognitivních funkcí,” uvedla organizace Alzheimer’s Society.
Podle doktorky Clare Walton z této organizace jde o cenná zjištění, ovšem bude zapotřebí dalších výzkumů, aby se potvrdila. “S tím, jak globální čísla demence stoupají, je třeba chápat rizikové faktory,” uvedla lékařka.
Foto: Shutterstock, zdroj: Express