Rakovina stále patří mezi nejobávanější nemoci, a to z mnoha důvodů. Jedním z nejvíce znepokojujících faktů je skutečnost, že může onemocnět kdokoliv, nezávisle na postavení či pohlaví. Někomu se může zdát, že je to doslova loterie. Ve skutečnosti však věci, které není možné ovlivnit, tedy zejména genetiku, doplňují faktory, které změnit lze, tedy především životospráva.
Riziko rakoviny střev
Řada výzkumů ukázala, že rakovina je úzce spojena především s tím, jak se stravujeme. Některé potraviny jsou prospěšné a jiné zase velmi škodí. A mezi ty druhé patří zejména zpracovaná jídla. Jak teď upozornila specializovaná složka Světové zdravotnické organizace zaměřující se na rakovinu, jedním z největších rizikových faktorů rakoviny je konzumace zpracovaného masa, tedy nejrůznějších uzenin. Podle pracovní skupiny IARC zvyšuje riziko především rakoviny střev.
Pokud se domníváte, že žijete zdravě, protože nekouříte a alkohol pijete minimálně, dost možná vás překvapí, že tomu tak není. Lékaři totiž na stejnou úroveň jako kouření a alkohol postavili právě i zpracované maso.
Škodí i v malém
Toto zhodnocení je postaveno na závěrech 10 studií. Jejich zprůměrování vedlo ke zjištění, že konzumace pouhých 50 gramů zpracovaného masa denně zvyšuje riziko rakoviny střev o celých 18 %. Čím více uzenin jíte, tím je riziko pochopitelně vyšší.
Zpracovaným masem je myšleno takové maso, které obsahuje přidané látky, jako například konzervanty či dochucovadla. Běžně jde především o uzeniny, jako je slanina, salám, párky nebo kuřecí nuggety. Zmíněná porce potom představuje přibližně tři plátky šunky nebo dva malé párky.
Riziko rakoviny střev potom naopak snižují potraviny bohaté na vlákninu. Jde především o ovoce a zeleninu, celozrnné pečivo, tmavá rýže nebo těstoviny.
Foto: Shutterstock, zdroj: Express