Lékaři varují před oblíbeným jídlem. Rozloží vám mozek, a to hlavně v určitém věku

Ačkoliv pravidelně slýcháme o tom, jak se moderní medicíně daří dělat pokroky v nejrůznějších oblastech, jedna nemoc nebo spíše soubor chorob stále odolává a lidstvo ničí větší a větší silou. Mluvíme zde o demenci, která má nejrůznější podoby, které však spojuje postupný rozpad osobnosti a ztráta paměti.

Situaci je třeba řešit včas

Bohužel nelze s určitostí říct, co přesně demenci spouští, avšak lékaři a vědci se stále více přiklánějí k tomu, že to má co do činění s tím, jakým způsobem lidé žijí. Moderní společnost je totiž touto chorobou skutečně vážně zasažena a případů přibývá.

Organizace Alzheimer’s Society proto varuje, že by lidé neměli brát riziko demence vůbec na lehkou váhu, protože hrozí více, než se zdá. Už mezi 40. a 60. rokem života by lidé měli přijmout určitá opatření, aby rizika co možná nejvíce snížili.

Na demenci se totiž zadělává dlouho předtím, než se projeví prvními příznaky. “Neurodegenerativní změny na mozku vedoucí k demenci začínají často celé roky nebo i desetiletí předtím, než propuknou první symptomy. Pakliže je ale váš životní styl zdravý, riziko je podstatně menší,” uvádějí odborníci.

Důležité je především hledět na to, co konzumujeme. Některé potraviny totiž rizika demence neúměrně zvyšují. “Skutečně hodně velkým problémem je příliš mnoho soli ve stravě,” tvrdí experti z Alzheimer’s Society. Jako závadné už vidí množství větší než je jedna čajová lžička za den.

Foto: Shutterstock

Čemu se vyhýbat

Už několik studií potom odhalilo, že mozku vyloženě škodí pokrmy, které obsahují velké množství nasycených a trans tuků. Oproti tomu lidé, kteří holdují spíše potravinám s větším podílem nenasycených tuků, mají rizika nižší.

Velmi problematické je zejména konzumace těchto potravin: palmový olej, čokoláda, plnotučné mléčné produkty, máslo nebo maso. Pochopitelně, když si je dáte jednou za čas, nic hrozného se nestane. Dlouhodobá konzumace však může velmi uškodit.

Pozor byste si měli dát rovněž na alkohol. Ten je s přibývajícím věkem třeba pokud možno maximálně omezit. Prospěšný není ani v malém množství, jak se často traduje.

Foto: Shutterstock, zdroje: Mayo Clinic, Pubmed, Jama Network

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
HALUZ
HALUZ
2 let

No jesi si myslíte, že putavým trapným nápisem, přitáhnete víc lidí.. jo max. 1x. stejně tady vám to píšu, a tuto IP Adresu zde vidíte naposled. Gratuluji. Jakoby nebylo dost skutečně zajímavých a závažných věcí.

Iris
Iris
2 let
Reply to  HALUZ

No, autorka už ten mozek rozložený má – evidentně to včas neřešila 😀