Přes veškeré výdobytky moderní medicíny stále platí, že rakovina patří mezi nejčastější příčiny úmrtí na celém světě. Jen v roce 2020 si vyžádala téměř deset milionů životů. A to navzdory tomu, že do výzkumu léků jsou investovány obrovské částky. Ačkoliv je léčba stále úspěšnější, jedna věc se ovlivňuje extrémně špatně, a to je životospráva. Pokud lidé budou stále konzumovat nevhodné potraviny, o kterých vědci tvrdí, že jsou karcinogenní, bude pacientů stále přibývat.
Zelenina nemusí být zdravá
Pravdou ale je také to, že ne vždy je škodlivost určitých potravin zcela zjevná. Zatímco v případě uzenin nebo slazených nápojů už pochybuje jen málokdo, existují i taková jídla, o kterých si mnozí myslí, že jsou zdravá a ona přitom zásadně škodí.
Jedním z nejpřekvapivějších poznatků v tomto ohledu je to, že rakovinu může podporovat také zelenina. Podle výzkumu organizace World Cancer Research Fund (WCRF) přispívá k rakovině také zelenina, která prošla procesem konzervace. Nejde tedy o čerstvou zeleninu.
Potravinová konzervace je procesem, kdy je jídlo upraveno způsobem, který zastavuje nebo významně zpomaluje jeho kazivost při zachování výživových hodnot, chuti a textury.
Problém se solí
Aby byla maximalizovaná trvanlivost jídla, je obvykle výrazně soleno, případně nakládáno. A právě to je proces, který podle všeho významně zvyšuje riziko rakoviny žaludku. “Kromě toho se ukazuje, že vysoký příjem soli stimuluje kolonizaci bakterie H.pylori, což je nejsilnější známý rizikový faktor rakoviny žaludku,” uvádí studie.
Kromě toho, že se to týká konzervované neboli upravované zeleniny, je důležitý také další faktor, a to množství obsaženého škrobu. Riziko rakoviny žaludku zvyšuje především ta konzervovaná zelenina, která obsahuje jen velmi málo škrobu nebo dokonce žádný. Jde především o mrkev, listovou zeleninu, zelí, brokolici, česnek nebo cibuli.
Tato zjištění potvrzuje také dřívější studie publikovaná v časopise British Journal of Cancer, podle které mají lidí konzumující hodně solená jídla dvakrát větší riziko rakoviny žaludku.
Foto: Shutterstock, zdroje: British Journal of Cancer, Express
Silážovanou zeleninu zásadně nejím. Ovšem mám pocit, že lák z okurek taky není příliš zdravý.
Někdy se člověk nestačí divit, ještě několik takových článků a už nebude co jíst ,aby člověk nebyl v ohrožení života.Uz jen schází zase přibít na pranýř slepičí vejce.Jak to že předkové mimo jiné nakládali zeleninu do soli ,sádlo na konzervování masa i klobás ap.Smazili a pekli na sádle a dožili se vysokého věku.Pokud se člověk neprejidá a má dostatek spánku tak přežije i ta varování , kterými jsme denně bombardováni.I protože se neustále mění ve stylu odvolávám co jsem odvolal.
Panebože, to je snůška blbostí. A opět bu bu bu. A co zelenina z marketu, běžně ošetřovaná kupou chemie – což začíná už na poli a pokračuje během skladování – ta není karcinogenní? Bez chemie by se totiž nedala pěstovat v takovém množství a s takovými výnosy – víte vůbec, čím se to stříká? Na druhou stranu – nakládala jste někdy zelí? Asi ne, protože byste věděla, že zrovna tady té soli není tolik třeba – rozhodně ne tolik, aby to škodilo – a i kdyby to někdo osolil více – benefity jednoznačně převažují. Kdyby to byla pravda, tak vzhledem… Číst vice »