Stále více se hovoří o tom, že lidé konzumují příliš mnoho masa. Dnes už nejde jen o otázku zdraví, ale například i dopadu na životní prostředí, protože masivní chov zvířat produkuje značné množství oxidu uhličitého. Vše tak nasvědčuje tomu, že se budeme už v blízké době muset uskrovnit. Pravdou také je, že řada studií upozorňuje na zdravotní dopad přílišné konzumace červeného masa. Ta je spojena s významným rizikem rakoviny, nemoci srdce nebo cukrovky.
Červené maso je velmi kalorické
Červené maso je také velmi kalorické. Pokud ho přestanete jíst, budete moct sledovat, jak ručička na váze padá. “Přibližně 85 gramů masa představuje 170 kalorií. Stejná porce fazolí má pouhých 100 kalorií a tofu dokonce jen 70 kcal,” uvádí lékařka Sally Warrenová. Přestože to na první pohled nevypadá jako kdovíjaký rozdíl, pokud sníte masa větší množství, velmi rychle se to posčítá. Studie v časopise Journal of General Internal Medicine uvádí, že lidé, kteří přešli na vegetariánskou stravu, zhubli mnohem více než ti, kteří konzumovali červené maso.
Pro zdraví těla je důležitá správná rovnováha pH. Červené maso však přispívá k překyselení těla, což pak lidé ještě prohlubují tím, že konzumují nejrůznější polotovary. “Vysoká kyselost v těle spouští různé nemoci. Pokud k tomu přidáte každodenní stres a nedostatek spánku, sníží se odolnost organismu vůči nemocem s vysokou úmrtností, jako je rakovina nebo cukrovka,” uvádí lékařka.
Nebezpečí vážných nemocí
Červené maso se také tráví pomaleji než jiné potraviny. Pokud si ho tak dopřejete večer, budete zřejmě pociťovat zácpu, bolest břicha a plynatost. Pakliže ho přestanete jíst, uvidíte, že nadýmání vás již nebude trápit, a to i v důsledku konzumace zdravějších potravin bohatých na vlákninu.
V případě, že se zřeknete tohoto druhu masa, můžete se těšit také na významnou úpravu hladiny cholesterolu. Ten je přitom velmi nebezpečný, protože zanáší cévy a může vést k mozkové mrtvici či infarktu. Kromě toho snížíte pravděpodobnost rozvoje rakoviny střeva. Jídla s vysokým podílem nasycených tuků jsou totiž spojena se zánětlivostí těle, což pak může přerůst v chronický problém, který vyvolá rakovinové bujení.
V roce 2017 byl v časopise British Medical Journal publikován výzkum, který potvrzoval, že nadměrná konzumace červeného masa může být u některých lidí spouštěčem Alzheimerovy choroby, protože se jim v těle nahromadí velké množství železa.
Foto: Shutterstock, zdroje: The Healthy, Healthline
autorka zapomněla napsat,že hovězí maso ze všech potravin obsahuje nejvíc nepostradatelných ( tj.nenahraditelných ) aminokyselin,které jsou strašné důležité při tvorbě krve v těle . To hlavně pro vegetariány – ano vlašské ořechy je také obsahují, ale jen stopové množství a to by se jich musel sníst vagon
Bože. Když denně vidím ty názvy článků téhle stránky, to je stejné jak: Petr prozradil, jaké je to chcát proti větru. Stalo se něco nečekané. ❄️
To jsou zase moudra. To bych už musela být dávno jako koule. Nicméně souhlasím, že maso v supermarketech není nic moc – jenže zelenina je na tom ještě mnohem hůř.
Paní “doktorka” by taky měla vzít v úvahu, že každý člověk je nastaven trochu jinak – někomu nedělá dobře maso, jinému zelenina, dalšímu pečivo a sladkosti.
Co se mne týče – pokud si mám vybrat, jestli budu ožužlávat brokolici nebo kus masa – volím maso 😛
Ako si predstavujete pojem prekyslenie organizmu? Moja krv sa zmeni na kyselinu?
Co se stane, když přestaneme jíst červené maso? Začneme trpět chudokrevností. Různé chemické doplňky stravy to nezachrání, spíš zase uškodí jinak.
Vegetariani aj vegani funguju v pohode
Vegetariáni možná, vegani pár let.
až na to, že jim moc nefunguje mozek