Život plyne velmi rychle a člověk se ani nenaděje a je o deset let starší. Přitom platí, že každý věk s sebou nese určité potřeby a doporučení, kterých je vhodné se držet, abyste se udrželi v kondici co nejdéle. Je sice pravdou, že tu máme i něco jako biologický věk, ale navzdory všem poučkám mu ten skutečný většinou docela odpovídá.
Podle expertů je přitom velkým milníkem v životě 50. rok věku. A to nejen proto, že už tak nějak značí nástup onoho podzimu života, ale také proto, že s sebou nese řadu změn. Například je třeba opustit některá jídla a nahradit je jinými. Podívejme se na ty, která byste už po padesátce konzumovat neměli, protože to pro vaše tělo není vhodné.
Smažené pokrmy
Je jasné, že smažená jídla nejsou zdravá v žádném věku, to se všeobecně ví. Ovšem v mládí je tělo přeci jen snese lépe, pokud si je dáte jednou za čas. Jakmile se ale váš věk přehoupne přes magickou padesátku, měli byste se smaženým mít zcela utrum. Velké množství nasycených tuků už vaše tělo skutečně silně poškozuje a dramaticky zvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí.
Zpracované potraviny
Čím jste starší, tím čerstvější potraviny byste měli konzumovat. Rozlučte se proto s nejrůznějšími zpracovanými jídly, ať už jsou to mražené hotovky, sušenky nebo pokrmy s velkým obsahem rafinovaného cukru. Pokud tak neučiníte, sami si zvyšujete riziko rakoviny, cukrovky či mozkové mrtvice.
Uzeniny
Milovníci uzenin to mají po padesátce těžké. Těmto pokrmům, které jsou v České republice tak moc oblíbené, by se totiž měli maximálně vyhýbat. Uzené šunky a salámy totiž obsahují obrovské množství soli a nejrůznějších konzervantů. To jsou látky, které tělo ještě tak nějak zpracuje v mladším věku, ale v tom pozdějším už neúměrně škodí. “Pokud jíte uzeniny, vězte, že konzumujete vysoce zpracované potraviny, které přetékají konzervanty,” uvedla dietoložka Megan Wong. V tomto věku už většina lidí zápasí s vyšším krevním tlakem a sůl ho ještě zhoršuje.
Sycené nápoje
Nejrůznější slazené nápoje jsou škodlivé pro kohokoliv, ovšem pro starší osoby to platí dvojnásob. Nemají prakticky žádnou výživovou hodnotu. Vlastně sestávají jen z chemikálií a cukru, což je přesně to, co po padesátce nepotřebujete.
Syrová vejce
Vejce sama o sobě nejsou špatná ani pro padesátníky, přestože ve větším množství mohou zvyšovat cholesterol. Pakliže se s nim ale zachází rozumně, není to problém. Naopak syrovým vejcím už je lepší se vyhnout, protože mohou obsahovat bakterie, se kterými si starší organismus nemusí tak dobře poradit.
Foto: Shutterstock, zdroj: Eat this
Neukazuje mi tady kostry prosím nemám na to žaludek….?