Lidé často chybují při šlehání kaše. Jak na to, aby byla jemná a bez hrudek, poradili profíci

Brambory by v našem jídelníčku rozhodně chybět neměly. Nejen, že jsou zdravé a zasytí na dlouhý čas, ale jsou také naší základní potravinou. Proto není divu, že je většina z nás bere jako nejvhodnější a nejčastější přílohu vůbec. Lze s nimi kouzlit na sto způsobů. Například pečené brambory jsou vynikající, vařené brambory s máslem a pažitkou, zapečené a mnoho jiných způsobů. Dokonce z nich lze připravit i sladké jídlo, jako jsou lokše s povidly a mákem. A dále také bramborová kaše, na kterou nesmíme zapomenout. Pokud chcete připravit lahodnou, jemnou a jednoduše dokonalou kaši, vyzkoušejte níže uvedený způsob. 

Jaký typ brambor použít

Všichni jistě víme, že abychom připravili tu nejlepší bramborovou kaši, musíme zvolit správný typ brambor. Kuchaři doporučují použít varný typ C. Ovšem, pokud máte vyzkoušený jiný typ a v kaši se vám netvoří hrudky, držte se svého typu. Po zvolení vhodného typu brambor, oloupání a opláchnutí doporučujeme, abyste brambory na pár minut namočili do studené vody. Je to z důvodu odstranění přebytečného škrobu, který činí z kaše lepkavou hmotu.     

Foto: Shutterstock

Další důležitá ingredience do kaše

Další důležitou přísadou do kaše je bezpochyby mléko. Čím kvalitnější a tučnější bude, tím lepší bude výsledek. Jestliže neseženete kvalitní mléko, použijte smetanu. Na jeden kilogram brambor bude stačit přibližně 300 mililitrů smetany nebo mléka. Zvolené mléko nelijte do teplých brambor studené z lednice, ale na sporáku jej mírně ohřejte. 

Druhou ingrediencí je máslo. Jestliže máte možnost získat máslo od farmáře, využijte této možnosti, nebudete litovat. Je sice drahé, ale chuť másla je plná a lahodná. Kousek másla nakrájejte na malé kousky a dejte jej na brambory. Až se zcela rozpustí, přidávejte mléko či smetanu. 

Mixovat brambory, nebo raději šlehat

Příprava kaše je u každého z nás různá. Někdo nedá dopustit na ruční šlehač, jiní zase raději použijí šťouchadlo na brambory. Profesionální kuchaři dávají přednost mačkadlu na brambory, u kterého mají jistotu, že se nevytvoří velké hrudky. Doporučujeme vyzkoušet všechny možnosti a zůstat u té, která vám nejvíce vyhovuje. 

Jak připravujete kaši vy?

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
Marta
2 let

Žádné šlehání, ani mixování. Horké brambory propasíruju přes síto, přidám plátky studeného másla, sůl a hodně horké mléko a vymíchám metličkou. To je potom nadýchaná kaše! Posypu pažitkou, když zrovna není, osmaženou cibulkou na slanině. Mňam. Zítra uvařím.

JANA
JANA
2 let

brambory akorát uvařené napřed rozštouchat,potom přidat máslo a přilévat žhavé mléko
šlehat ,nemixovat
jen tak se kaše bez hrudek vyšlehá a je hedvábně nadýchaná

Iris
Iris
2 let

To je všechno hezké, ale já mám brambory uskladněné od konce října do dubna – 50kg – fakt nebudu kupovat navíc brambory jen na kaši. Max kupuju 2kg brambor na vánoční salát, jinak si poradím s tím, co mám ve sklepě.

Lubomíra
Lubomíra
2 let
Reply to  Iris

Kaši miluji, dělám ji tak jak píšete,pokud nemám po ruce mléko, nesliji všechnu vodu a nechám v bramborách, hodně másla a metlami vyšlehám do heboučka až je jak vánek.

Iris
Iris
2 let
Reply to  Lubomíra

Taky to tak dělám – bohužel, jakmile brambory mají klíčky větší než 1cm, tak už by se voda z nich používat neměla. Babička dělala kaši tak, že do ní přidávala část čistého vývaru z masa – bylo to fajn a někdy to taky tak dělám. Potom není třeba ani máslo.