Zázvor je všeobecně známý pro své léčebné účinky při bolestech v krku a nachlazení. Věděli jste ale, že jeho dosah je mnohem širší? Zmírňuje nevolnosti, podporuje trávení, pomáhá při kardiovaskulárních onemocněních; má protizánětlivé, antivirové, antibakteriální a antioxidační účinky. Výzkum dokonce ukázal, že u zvířat funguje proti bolesti a horečce. Proto by zázvor neměl chybět ani u vás doma. V jaké formě si ho můžete dopřát?
Zázvorové dobroty
Nejznámější varianta přípravy zázvoru je zázvorový čaj. Čerstvý zázvor oloupejte, nastrouhejte, dejte na čtvrt hodiny vařit do vody, poté sceďte a dochuťte medem a citronem. Popíjením tohoto čaje můžete respiračním chorobám přímo předcházet, případně, pokud vás již nachlazení trápí, zmírníte jeho příznaky. Čaj ovšem není jedinou možností konzumace zázvoru.
Zázvor se dá žvýkat přímo čerstvý, pokud na to máte žaludek, nebo si z něj můžete vyrobit „bonbony“. Najemno nastrouhaný zázvor povaříte s medem, ze vzniklé směsi vytvoříte kolečka či kuličky, které po ztuhnutí obalíte v moučkovém cukru. Zázvor využijete také při pečení sušenek a pečiva. Labužníci dokonce doporučují přidat kousek čerstvého zázvoru do svého oblíbeného smoothie nebo špetku zázvoru sušeného do ranní kávy.
Pokud se vám štiplavá chuť zázvoru vyloženě příčí, a přesto toužíte po jeho benefitech, můžete si ho v lékárně koupit také ve formě pilulek.
Zázvorový esenciální olej
Zázvor není nutné jen konzumovat, existují i další možnosti. Zázvorový olej se získává z oddenku zázvoru za pomoci destilace. Je velmi koncentrovaný, má výrazné aroma. Olejíček pomáhá při chronických otocích kloubů. Přidává se také do krémů, protože zmírňuje drsnost pokožky a vyhlazuje vrásky. Esenciální olej využijete také při aromaterapii.
Zázvor je poklad pro zdraví, proto jej neváhejte vyzkoušet, zvlášť v podzimním období.
Foto: Shutterstock, zdroj: medicalnewstoday.com, healthline.com
Zajímaly by mě jak zàzvor působí při kardiovaskulárních problémech. Vím, že zvyšuje tlak, ale to je asi tak vše. Děkuji za odpověď.
Bylo by dobré napsat, že nadměrné užívání zázvoru je pro organizmus zatěžující a škodlivé. Mohou nastat střevní a jiné potíže.
Pozor u nemocných se srdečními problémy. Tam je používání zázvoru problematické.
Je to stejné jako s ostatními léčivými látkami ,, Ne každý je snese,,
Na zázvor si musíte zvyknout. Moje první zkušenost s ním , kdy jsem si myslela, že dávat ho jenom do čaje je málo. Tak jsem ho začala jíst syrový. První dojem, šok. Je dobrý, když si dáte do úst se zázvorem i jakoukoliv tekutinu, aby se ta pálivost naředila. Používám čaj. A na milovaný zázvor nedám dopustit.
Syrový zázvor dráždí žaludek.
Můžete mít pravdu, nezkoušel jsem to. Ale na každého to může působit jinak. Dělával jsem si delší dobu čaj a pak jsem zjistil, že hraniční dávku jsem překračoval asi 5x. Bez jakýchkoliv příznaků popisovaných při předávkování.