Tradiční česká příloha, vařené brambory je chutná a oblíbená. Škrábání brambor už je činností méně oblíbenou. Možná se jí brzy vyhnete. Prozradíme vám, proč byste neměli brambory před vařením loupat a když ano, co potom udělat se slupkou.
Užitečný odpad, slupka od brambor
Brambory před vařením loupete i několikrát týdně, slupka obvykle končí v odpadcích. V lepším případě ji vytřídíte do bio odpadu a někdy použijete do vlastního kompostéru na zahradě. Škrábáním brambor se ale zbavíte důležitých vitamínů, připravíte se o část vitamínu C a draslíku. Vitamín C, jak známo podporuje imunitu a draslík pomáhá nervové soustavě. Zkuste vařit a jíst brambory se slupkou nebo oškrábanou slupku uchovat.
Vařené brambory se slupkou
Před vařením brambor se slupkou je důležité slupku dokonale omýt. Použijte drsnou část nové houbičky nebo čistý kartáč na ruce. K vaření pak použijte co nejméně vody, jen aby hladina zakrývala brambory. Brambory vařené se slupkou chutnají lépe a déle si udrží vitamíny. Při vaření brambor se slupkou vybírejte brambory podobné velikosti abyste dobře odhadli délku varu.
Které brambory jsou vhodné pro vaření se slupkou
Pro vaření se slupkou jsou vhodné brambory typu A nebo B. V žádném případě nevařte brambory s klíčky, vařte v osolené vodě s kmínem. Nejšetrnější metodou přípravy je vaření brambor v páře. Jakmile brambory uvaříte, jsou určeny okamžitě ke konzumaci. Jíst můžete brambory i se slupkou. Brambory se slupkou jsou chuťově výborné, pokud je upečete v troubě.
Komu se brambor se slupkou chuťově příčí, měl by slupku oloupat až těsně před konzumací. I to je z hlediska uchování vitamínů lepší postup než vaření brambor bez slupky.
Co s bramborovou slupkou
Pokud jste se nepřesvědčili o výhodách konzumace brambor se slupkou a budete dál pokračovat ve škrábání, slupku nevyhazujte. Čisté bramborové slupky se dají upéct, jsou z nich výborné domácí chipsy.
Bramborové slupky pomáhají na popáleniny od sluníčka, vlasová maska z bramborových slupek působí proti šedinám a kruhů pod očima se zbavíte obkladem z vychlazených bramborových slupek.
Krátce povařené bramborové slupky zase poslouží jako hnojivo. Zalijete je vodou, přiveďte k varu a vypněte. Nechejte 24 hodin a vodou zalévejte květiny.
Foto: Shutterstock
Tak ať si majitel článku upeče šlupky z brambor z nějakého marketu!Držím palce jestli objeví alespoň jednu bramboru bez všelijakých strupů! Koupit brambory za takovou pálku a půlku vyhodit,neboť jsou u vnitř černé či shnilé! .A o slupce ani nemluvím!
A ještě jsou chemicky ošetřené – začíná to už na poli…
Slupky z brambor kupovaných v marketu mají být zdravé? 😀 to určitě 😛