Bramboráky jsou skvělé jídlo, které přijde vhod především v chladných dnech. Proč si je nedopřát, jde o jídlo, které je skvělé a jednoduché na přípravu. Pro lidi se zdravotními potížemi se dají připravit i dietně.
Jak připravit skvělé bramboráky?
Víte, na jakém nádobí se dají připravit nejchutnější a nejkřupavější bramboráky? Na nerezové pánvi. Ano, narozdíl od teflonové pánve hrozí riziko, že se přichytí. Na druhou stranu budou křupavé a krásně zlatavé. Klíčovou roli hraje v tomto případě to, na jakém tuku budete bramboráky připravovat. Fígl spočívá v tom, že budete bramboráky smažit na sádle. Pokud je nechcete dělat pouze na sádle, zkombinujte olej se sádlem. Pak je smažte na střední teplotě.
Přidejte do těsta mléko
Jakmile brambory nastrouháte a slijete přebytečnou vodu, zalijte je horkým mlékem. Tento trik zabrání tomu, aby brambory zhnědly. Pak stačí těsto jen spojit pomocí mouky a vejce, dochutit solí, česnekem a majoránkou. Stojíte o to, aby byli kypřejší a nadýchané? Tak je možnost přidat k nim trochu prášku do pečiva. Nic tím nezkazíte, a chuť nezmění. Po usmažení byste je měli zkonzumovat co nejrychleji, jinak ztratí křupavost.
Bramboráky z mixéru
Jednoduchý způsob, jak připravit skvělé bramboráky, spočívá v jejich přípravě v mixéru. Připravte si cibuli a brambory, oloupejte a nakrájejte na kostky. Vložte do mixéru a rozmixujte do konzistentní hmoty. Přidejte vejce, pepř, sůl, majoránku, případně kus uzeniny, a promíchejte.
Nakonec přidejte mouku a promíchejte tak, aby vám vznikla hmota, ze které snadno vytvarujete placičky. Smažte na pánvi 3–4 minuty z každé strany. Jíst je můžete buď samotné, se zelím, nebo k nim můžete přidat zakysanou smetanu s česnekem. S tímto receptem se vyhnete zdlouhavému strouhání a díky rychlé přípravě i zhnědnutí brambor. Dobrou chuť!
Foto: Shutterstock
Do bramboráků nikdy nepřidávám mouku. Když je potřeba, přidám jen trochu škrobu
😉
Aby byli kypřejší? Bramboráky? Šup zpátky do školy!
Proti mléku nic nenamítám, ale vzpomínám, že tuto “fintu” neznala asi moje babička a bramboráky měla sice tmavé, ale výborné. A mixovat brambory? Nahrubo strouhané vytvoří nejen křupavé okraje, ale i celý bramborák. A mouky jen tolik, aby držel pohromadě a nerozpadal se.
Naprostý souhlas – žádné mléko, žádný prášek do pečiva a už vůbec žádný mixer – strouhat nahrubo.