Možná právě přemýšlíte, že byste si měli pořídit nové kuchyňské prkénko. A nejste si tak úplně jisti, jaké vybrat. Dřevěné? Plastové? Nebo snad skleněné?
Zkusíme vám poradit, jak tuhle hádanku vyřešit. Všechny zmíněné materiály mají totiž své klady i zápory.
Dřevěná prkénka
Prkénka ze dřeva jsou odolná. Vydrží vám, když ne celý život, tak opravdu velmi dlouho. I když jejich povrch poškodíte rýhami při krájení, důkladným přebroušením smirkovým papírem bude zase jako nové.
Dřevo je šetrné k vašim nožům. I ta tvrdá, jako je javor nebo dub, vaše nože neztupí. Dalším kladem je, že dřevo dobře vypadá. I když tato jeho vlastnost nevyváží jeho nedostatky, nedá se říct, že na tom vůbec nezáleží.
Největším problémem dřeva je, že je porézní a tudíž se do něj dobře vsakují šťávy z krájeného masa. Proto jsou dřevěná prkénka poměrně nehygienická.
Není vhodné dávat je do myčky a mytí v teplé mýdlové vodě nemusí ke zneškodnění bakterií stačit. Neprospívá jim ani delší namáčení, protože by se mohla rozklížit. Jsou těžká a objemná.
Před používáním je dobré dřevo potřít olejem, který ho ochrání před vysycháním, popraskáním a navíc potom nebude nasávat tolik nežádoucích tekutin. Pokud chcete krájet na dřevě i drůbež, ryby nebo jiné, potenciálně rizikové potraviny, vyberte si prkénko z bambusu. Je totiž nejméně porézní.
Plastová prkénka
Jejich předností je, že jsou relativně levná a lehká. Do prostoru, který by zabralo jedno masivní dřevěné prkénko, se bez problémů vejdou 3 plastová. Můžete je mýt v myčce, takže je jednoduše zbavíte bakterií a nečistot, které na nich mohly po krájení syrových mas ulpět. Nicméně z mnoha hlubších zářezů už nemusí nečistoty odstranit ani myčka. Proto je dobré je občas dezinfikovat.
Plastová prkénka jsou vyrobena z pevného materiálu, ale stále jsou k vašim ostrým nožům přátelská. I když méně, než ta dřevěná. Po každém krájení i na nich přibývají nové a nové rýhy, které jsou pro bakterie výborným úkrytem. A mezi námi, delší dobu používané plastové prkénko je nejen nehygienické, ale i velmi ošklivé. Prkénko s mnoha rýhami a zářezy je dobré raději vyhodit.
Skleněná prkénka
Nikdy si nepořizujte pro krájení prkénko ze skla! I když se vám bude líbit sebevíc. Zničí vaše nože a navíc je práce s ním velmi hlasitá. Každé zakrojení bude slyšet po celé kuchyni. Jediným kladem skleněných prkének je, že se dají opravdu velmi jednoduše vyčistit.
Jaké prkénko vybrat
Ačkoliv můžete krájet cokoli na deskách z jakéhokoli materiálu, kvůli jejich vlastnostem jsou pro určité druhy potravin některé vhodnější než jiné.
Syrové maso, drůbež nebo ryby krájejte na prkénkách z plastu nebo na dřevěných z bambusu.
Na těch dřevěných krájejte sýry, zeleninu, pečivo nebo vařené maso.
A skleněná použijte na hnětení těst, vykrajování koláčů nebo cukroví a všude tam, kde se dá využít jejich hladkosti a snadné údržby.
Foto: Shutterstock
Tak řezníci používají starý trik že špalek na kterém porcují maso po práci omyjí a osolí a tak ho dezinfikují.
Odkrájený plast v jídle z prkének musí být tedy požitek…
Nevím, kdo napsal článek o prkénkách na krájení. Skleněné prkénko je totální nesmysl. V plastových a bambusových vzniknou krájením zářezy ze kterých žádná myčka nedostane mikroskopické části z krájených surovin. Nejlepší prkénka jsou z dubového dřeva. Dub obsahuje přirozené antibakteriální látky. Proto velké řeznické dřevěné špalky na porcování masa jsou z dubového dřeva. Rovněž sudy na víno aj. potravinářské použití jsou z dubového dřeva. To není můj osobní názor, ale potvrzují to odborné studie hygienika, konkrétně ve Velké Británii.
A ještě taková finta že po práci řezníci špalek omyjí a potom osolí a tím ho tak dezinfikují
Dřevěná prkénka jsou prověřena staletími. Posedlost hygienou je sice módní, ale i kontraproduktivní. Totální sterilita všeho a všude škodí.
Že se lidé ze západu ve všech oblastech lidského bytí přestali řídit zdravým rozumem, to už se ví dávno!
No to je tedy odhalení. A teď šup a všichni si půjdou koupit plastová prkénka.
Tak já osobně jsem četla, že právě dřevěná prkénka jsou nejhygieničtější. Mnohem horší jsou prkénka plastová. Skleněné prkénko ani kdyby mi platili. Dřevěné prkénko používám celý život a kupodivu ani jeden člen rodiny nikdy neonemocněl, ani nezemřel. Ne všechno, co je na “západě” je to nejsprávnější. Řiďme se svým vlastním rozumem.
Přesně tak
Přesně. Kdysi jsem viděl v seriálu Bořiči mýtů přesně tento mýtus. Dělali tam laboratorní testy stěru z prkének různých materiálů a nejlépe ( tedy nejméně bakterií ) vyšlo dřevěné prkénko. Nevím, odkud čerpal autor článku, ale o tom, že nejlepší materiálem je dřevo se dlouhodobě ví.
Dřevěné prkénko (nejlépe z jednoho kusu dřeva) se myje zásadně kartáčem v horké vodě a na závěr se spláchne vařící vodou.
Je třeba mít zvlášť prkénko na syrové maso, na sýry, na zeleninu – pak není problém.
To našelidi zruinuje 😀