Přestože hygienici informují o ústupu chřipkové epidemie, období se zvýšeným výskytem infekcí zpravidla trvá až do dubna. Lidé však často s nástupem teplejšího počasí ztrácejí obezřetnost a nedodržují základní pravidla ochrany proti chřipce. Ta mohou přitom pomoci také proti šíření dnes tolik obávaného koronaviru.
Nejohroženější skupinou pro nákazu virem chřipky jsou děti ve věku do 5 let. Podle dat Státního zdravotního ústavu z loňského roku byla nemocnost nejvyšší právě v této kategorii, tvořila 26 % všech nemocných. Chřipková epidemie loni vrcholila začátkem února a její ústup byl pozvolný. Ještě v polovině března přesahovala nemocnost dětí do 5 let 3 000 nemocných na 100 000 obyvatel, do konce dubna pak bylo v této populaci stále nad 2 000 nemocných.
V letošním roce lze očekávat obdobný vývoj. Proto je nezbytné se i v nastupujících jarních měsících chránit proti hrozícím infekcím. Přestože jsou preventivní opatření omezující šíření chřipky lékaři zdůrazňována a stále opakována, lidé se jimi často neřídí. V ostražitosti pak polevují zvláště s příchodem jara.
Nejlepší obranou proti infekci je vhodná prevence
Je třeba si uvědomit, že bránou ke vstupu infekce do organizmu je výstelka nosohltanu a výjimečně i oční spojivky. Proto je třeba si mýt pravidelně ruce, a to zejména před jídlem, nemnout si oči a obličej, kašlat a kýchat do kapesníku a použité kapesníky likvidovat. Nejrizikovější je samozřejmě úzký kontakt s kašlajícím nemocným, ale nakazit se lze i podáním ruky či dotekem kontaminovaných předmětů, například madla v MHD, hraček či použitých kapesníků. Při onemocnění je pak nezbytné zůstat izolován doma a nešířit tak nemoc dále. Důležité je řádné větrání a úklid místnosti na vlhko.
Infekce jsou nejrizikovější pro děti a osoby starší 60 let. Prevencí je správná životospráva, dostatek spánku a vyhýbání se stresu. Obranyschopnost organismu pak podpoří konzumace potravin, jako jsou čerstvé citrusy, kysané zelí, salát, špenát, brokolice nebo česnek. V posílení imunity pomohou i preparáty ze skupiny přírodních imunomodulátorů s komplexní směsí takzvaných polyfenolů, které obsahují vyváženou dávku vitamínů, minerálů a stopových prvků. Specifickou prevencí proti chřipce je poté včasné očkování. Je třeba si však uvědomit, že vakcinace nepůsobí dlouhodobě. Kvůli možným mutacím viru je totiž nutné očkování opakovat každý rok.
Opatření platí i na koronavirus
Stejná pravidla jako pro ochranu proti chřipce platí i v případě obávaného koronaviru z Číny. Koronavirus není v českém prostředí neznámý. Zpráva Státního zdravotního ústavu o loňské chřipkové sezoně uvádí, že z oblasti nechřipkových respiračních virů tvořil koronavirus 6% podíl. Závažná je však právě jeho aktuální mutace COVID-2019, proti níž nejsou dosud vyvinuty vakcíny. Z toho důvodu je nutné se chovat zodpovědně a dodržovat základní pravidla hygieny.
V souvislosti s koronavirem se začalo hovořit nejen o zdravotním ohrožení populace, ale i o dopadech na ekonomiku. Právě tento aspekt je často opomíjen i v případě chřipkových infekcí. Je totiž nutné si uvědomit, že zátěž chřipkovou vlnou je dvojí. V první řadě jde o těžká onemocnění, která v nejhorších případech vedou k úmrtí. Druhou úroveň zátěže pak představují vysoké počty mírných a středně závažných chřipkových onemocnění, které vedou jak k pracovní neschopnosti, tak k nutnosti ošetřovat doma zejména dětské pacienty. To vše se na oslabení ekonomiky podílí. Proto je nutné být neustále obezřetný a efektivně se infekcím bránit.
Foto: Freepik