Lidé považují nejlepší olej za horší. Raději používají jiný, ale to je velká chyba

Málokterá oblast potravinářství je tak diskutovaná jako právě kuchyňské oleje. Panuje zde obrovská konkurence jak mezi jednotlivými výrobci, tak i mezi druhy, kterých přitom neustále přibývá. Zatímco ještě před několika lety bylo na českém trhu na výběr pár olejů z nejběžnějších plodin, dnes už je to podstatně více.

Běžný olej, který je nejlepší

Obvykle to probíhá tak, že je sem importován nějaký nový olej, kterému se začnou přisuzovat fantastické vlastnosti, rozhodně lepší, než jakými disponují ostatní druhy. Nakonec zájem poněkud opadne a v lepším případě se ukáže, že to zase taková sláva nebyla, v horším dokonce i to, že jsme takový olej používali špatně.

Dlouhodobě se však ukazuje, že ten nejlepší olej, jaký můžeme pro přípravu jídel zvolit, máme dlouhodobě na dosah ruky. Jde o olej, který je nám přirozený, protože je domácí. Nejde o nic jiného než řepkový olej. Snad proto, že je tak dostupný a nejlevnější, považují ho lidé za něco horšího. Ve skutečnosti by ale měli být rádi, že tu máme dominantně právě takovýto olej.

Olivový olej se vyznačuje tím, že má vysoký kouřový bod, a tak ho jen tak nepřepálíte. Nemusíte na něm ale jen smažit. Ačkoliv to mnoho lidí nedělá, velmi dobře se hodí také do salátů či jiné studené kuchyně. V potravinářství je hojně používán a přidává se například do majonéz a rostlinných tuků.

Foto: Shutterstock

Jednoznačné benefity

Je dobré si uvědomit, že řepkový olej představuje jeden z nejčistších produktů svého druhu. Je také významným zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin, jež přinášejí organismu značné benefity a každý by je měl zařadit do své stravy.

Už několik studií prokázalo, že efekt řepkového oleje na zdraví je velký. Například americké zdravotnické úřady ho zmiňují ve svých zprávách jako prospěšný. Jsou zde jasná doporučení, podle kterých by ho lidé měli zařadit do své stravy.

K podobným výsledkům dospěla také Německá společnost pro výživu, která sestavila potravinovou pyramidu právě pro oleje. Nejníže najdeme právě řepkový olej, což znamená, že by měl být ve stravě zastoupen nejhojnějším způsobem. V tomto ohledu nepřekonává jen slunečnicový nebo kukuřičný olej, ale dokonce i olej olivový, který je často oslavován.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments