Lidé se při přípravě kynutého těsta stále dopouštějí zásadní chyby. Potom to dopadne jako vždy

Rádi pečete, a i občas si chcete pochutnat i na buchtách z kynutého těsta? Když se povedou, jsou vynikající. Jak to udělat, aby se opravdu povedly a mohli jste se pyšnit skvělým pečivem z kynutého těsta?

Droždí musí být čerstvé

Jedna z chyb, které se hospodyňky dopouští, je nedostatečná čerstvost surovin. U droždí platí, že musí být absolutně čerstvé. Pokud ho nemáte, lze ho nahradit i instantním, ale určitě nepoužívejte zbytek kostky droždí, ze které jste pekli již před nějakou dobou. Důležitý je i výběr mouky. Hladká, polohrubá, eventuelně špaldová je dobrou volbou. Před přípravou těsta by měly mít všechny suroviny pokojovou teplotu. Nezapomeňte včas vyndat z lednice máslo nebo vejce.

Na kvásku záleží

Kvásek připravujte podle klasického receptu. Rozdrobte droždí a smíchejte ho s vlažnou vodou a trochou cukru. Přikryjte ho a nechte vzejít. Až poté ho smíchejte s moukou.

Těsto nechte kynout v teple

Teplotu při kynutí se nevyplatí podceňovat. Jakmile těsto vymícháte, poprašte ho moukou a přikryjte bavlněnou utěrkou. Dejte ho kynout do tepla. Můžete ho vložit i do trouby, ale pozor na teplotu – nesmí překročit 50°.

Foto: Shutterstock

Druhé kynutí

Jakmile těsto vykyne, vytvarujte z něj pečivo. Ať už připravujete koláče, buchty nebo vánočku, po vytvarování je nutné druhé kynutí. Nechte ho tedy v troubě ještě dalších dvacet minut přikryté. Ve chvíli, kdy tento krok vynecháte, by pečivo mohlo popraskat.

Po dopečení nechte pečivo vychladnout

Vše dopadlo dobře a máte upečeno? S ochutnáváním ale raději chvilku počkejte. Pokud pečivo nakrojíte ihned, mohlo by se srazit, a to by byla škoda. Nechte ho chvilku být a zakrojte až ve chvíli, kdy se z něj přestane kouřit. Ani tělo by vám nepoděkovalo, kynuté pečivo je lepší konzumovat až po vychladnutí.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments