Lidé se často přou o to, který olej je vlastně nejlepší a který by měli používat na své vaření. Bohužel se stále častěji stává, že lidé sahají po olejích nikoliv pro jejich skutečné kvality, ale proto, jaké se jim zrovna dostává popularity. Jak už tomu tak v dnešní době bývá, vždy je na světlo vytažen nějaký nový olej, aby byl náležitě zpropagován a mohl být prodáván za vysoké ceny.
Konzumujte ho častěji
Celá věc je ale mnohem jednodušší, než by se na první pohled mohlo zdát. Neustálé zkoumání toho, který z olejů je nejlepší a kupování předražených produktů má jednoduché řešení. Sáhněte po oleji, který je považován za ten nejkvalitnější odborníky na slovo vzatými.
Jeho problém je jediný: je úplně obyčejný, levný a z nějakého důvodu nemá dobrou pověst. Ano, je to olej řepkový. Přitom ve Spojených státech amerických je tento olej uváděn v oficiálních stravovacích doporučeních. Společnost pro výživu v Německu ho potom zařadila na samé dno potravinové pyramidy pro tuky a oleje. Avšak pozor, dno v tomto případě znamená to vůbec nejlepší. V široké základně se nacházejí produkty, které bychom měli konzumovat nejčastěji.
Velkou výhodou řepkového oleje je skutečnost, že se nejlépe hodí na to, co s olejem v kuchyni děláme nejčastěji, a sice na smažení. Má vysoko položenou kouřový bod, a tak se nepřipaluje. Díky tomu neprodukuje škodlivé látky, které byste pak v jídle snědli. To ale neznamená, že řepkový olej nemůžete použít třeba i do salátů. Možná vás překvapí, že v tomto ohledu poslouží podobně dobře jako velebený olej olivový. Ne nadarmo se řepkový olej také hojně používá při výrobě potravin, zejména pak různých margarínů nebo majonéz.
Vynikající složení
Řepkový olej má vynikající složení, protože v něm najdeme jen velmi málo nasycených mastných kyselin, které představují ty nezdravé. Namísto toho obsahuje velké množství skvělých látek, jako jsou esenciální omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které spadají mezi mono nenasycené.
Řada studií potvrdila, že řepkový olej má skutečně skvělý vliv na zdraví. Ukázalo se to zejména tam, kde byl srovnáván s oleji s vysokým podílem nasycených kyselin. Pokud je nahradíte právě řepkovým olejem, dochází ke snížení hladiny krevních lipidů. Ty přitom představují jeden z hlavních rizik pro rozvoj kardiovaskulárních nemocí.
Řepkový olej svými vlastnostmi překonává nejen přímou konkurenci, kterou představují zejména slunečnicový nebo kukuřičný olej. Ve skutečnosti je často mnohem lepší než mnohem dražší oleje.
Foto: Shutterstock
A proč nenapíšete, že řepka obsahuje kyselinu erukovou. Určitě si najdete, proč tohle raději necpat do těla.
Mezi nejzdravější rostlinné oleje patří : lněný, pupalkový, mandlový, ořechový, olivový, slunečnicový, sezamový, dýňový.
Kde máte ten do popředí uměle tlačený řepkový olej, který smrdí jak bolavá noha?
Protože jsou hloupí a povrchní. Nic víc, nic míň. Už asi dorůstá generace, kterou vychovávaly místo rodičů tablety.
Smrdí a má hroznou hořkou chuť,tak možná na smažení řízků kde se to trochu schová.jinak tak do motoru.fuj
My řepkovému oleji říkáme od začátku “lehký topný olej” 😛
Jelikož olej používám hlavně ve studené kuchyni a na pečení, zůstanu u oliváče. Smažím minimálně a když už, tak z 90% na sádle nebo přepuštěném másle – i ten oliváč občas použiju.
Řepkový olej mi nechutná ani nevoní.
Ano souhlasim s vámi, řekový olej je podle odborníků možná nejlepší, v tomto případě se dá snad odborníkům věřit, ale přesně tak jak píšete nechutná a nevoní. Zkrátka neni to ono.