Vepřové maso na typicky český jídelníček patří. Většina lidí ho ale nepoužívá denně, a proto může dělat chyby. Když se jich vyvarujete, bude vaše pečeně vynikající. Na co se zaměřit, aby bylo maso propečené a chuťově dokonalé?
Vyberte pečeni nebo krkovici
Zde záleží na vás. Krkovice je prorostlá tukem, tudíž bude její příprava snadnější. Volba vepřové pečeně je skvělá, protože jde o libové maso, které je ale obalené tukem. Volba je na vás. Můžete si pořídit buď kotletu, která je s kostí, nebo karé – což je vykostěné maso. Pokud vám nevadí práce navíc, přineste si domů kotlety s kostí, maso vykostěte a kosti využijte na polévku.
Připravte maso na pečení
Velmi důležité je, aby maso mělo dostatek tuku. Ten nařežete po celém obvodu a do masa nasypete sůl a koření – kmín, pepř, můžete použít i česnek. Maso, které nemá prakticky žádný tuk, zkuste před pečením prošpikovat. Udělejte do něj otvory a vložte do nich na kousky nakrájenou slaninu. Pak maso pevně svažte provázkem, aby se propeklo rovnoměrně.
Nechte maso zatáhnout
Maso dejte na rozpálenou pánev s trocho oleje a nechte ho zatáhnout. Tím zajistíte, že i po dlouhém pečení v troubě bude stále chutné a šťavnaté, protože z něj šťáva nevyteče. Opéct ho musíte ze všech stran rovnoměrně.
Dejte maso upéct
Poslední, co musíte udělat, je dát maso do trouby. Jsou dvě možnosti, jak ho péct – buď na mřížce, nebo přímo ve výpeku. V obou případech ho ale pečte pomalu, na 120 stupňů. Doba pečení se odvíjí od velikosti masa – 800 g pečete hodinu, s narůstající hmotností čas přidáváte. Z výpeku pak můžete připravit chutnou šťávu, kterou se dá polít brambor, nebo případně knedlík.
Omáčka z výpeku
Výpeku může být málo, zvlášť pokud čekáte hosty. Pak je snadným řešením připravit si vlastní lehkou verzi omáčky. Do výpeku přidejte pokrájenou cibuli a česnek a rozvařte, přidejte několik lžic vody, a vznikne jemná omáčka.
Foto: Shutterstock