Lidé zapomínají při vaření brambor na jednu ingredienci. Jen s ní ale mohou chutnat skvěle

Brambory jsou nejen u nás snad nejoblíbenější přílohou, kterou si dáváme k hlavním chodům. Dají se připravit na velkou spoustu způsobů, hodí se k masu, k zeleninovým pokrmům i jako samostatné jídlo. Existuje jednoduchý trik, jak chuť i barvu vařených brambor o něco vylepšit. Znáte ho?

Kapka něčeho kyselého

Jestliže přidáme do vařící se vody k bramborám trochu něčeho kyselého, zachovají si svoji barvu, nevyblednou a udrží lepší konzistenci. Nejlepší je pro tyto účely zvolit citronovou šťávu. Můžete vyzkoušet i ocet, ale měli byste počítat s tím, že jeho chuť se promítne i do výsledné chuti brambor – pro někoho to může být zajímavé a chutné, jiný nad octovými bramborami ohrne nos.

Kyselá tekutina se do vody k bramborům přidává až poté, co se brambory delší dobu vaří a jsou bezpečně změklé.

Jak vylepšit chuť vařených brambor

Často kuchařky přidávají k vařeným bramborám kmín. Poměrně obvyklé je také dochucovat je po uvaření máslem. Zde můžeme vyzkoušet zajímavější variantu a přidat k bramborám bylinkové máslo – třeba s petrželkou, libečkem, rozmarýnem nebo trochu netradičně s bazalkou.

Do hrnce k vařeným bramborám lze také přidat celerovou nať, která jim dodá nezvyklou a zajímavou příchuť. Pokud chceme podpořit příjemnou barvu brambor, rozhodně stojí za to vyzkoušet přisypat trochu kurkumy.

Foto: Shutterstock

Pár tipů, jak vařit brambory

Aby si brambory uchovaly co nejvíce vitamínů a zdraví prospěšných látek, je vhodné je vařit ve slupce nebo alespoň vcelku. V případě, že je před vařením nakrájíme, neměli bychom je nechat dlouho ležet ve studené vodě, protože se z nich všechny minerály vyplaví. Dokonce je vhodné dát je rovnou do vroucí vody. Jakmile brambory změknou tak, jak je chceme, okamžitě vodu sléváme.

Vybírejte brambory stejné velikosti, abyste se vyvarovali toho, že některé z nich budou tvrdé a jiné zase rozvařené.

Foto: Shutterstock, zdroj: Mykitchenlove

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Nelen Nel
Nelen Nel
2 let

A sami nevíte,jak nejlépe uvařit. Do vroucí vody,po uvaření hned z vody? Vždyť podle vás je to špatné! Vždyť brambory se přeci musí přez noc máchat ve vodě ,jinak jsou skoro jedovaté! Co tak napsat. Někteří je vaří tak a jiní onak. Vyberte si,co vám víc vyhovuje. 😟

Milan
Milan
2 let

To nejsou brambory pro lidi! Nevoní nic je nechutí

Iris
Iris
2 let

Proč rovnou nenapíšete do titulku “jak vylepšit chuť vařených brambor” jednak by to líp vypadalo, bylo by to konkrétní a hlavně by to lidi nenaštvalo – ty vaše titulky tady jsou děsné – lidé neumí, neznají, nejsou schopni apod. – proč rovnou nenapíšete, že lidé jsou blbí, úplně pitomí, kreténi, kteří neumí ani uvařit brambory, polévku guláš…a bez vás by neuvařili správně ani vodu 😛