Lidem rychle dochází vitamin D. Lékaři uvedli bolestivé znamení na těle, které hlásí závažný nedostatek

Zima je v plném proudu a hladina vitaminu D se u lidí v našich geografických podmínkách prudce snižuje. Je to dáno především nedostatkem slunečního záření a krátkými dny. Právě v těchto měsících bychom přitom vitamin D potřebovali nejvíce, protože čelíme nejrůznějším infekcím a potřebujeme, aby náš imunitní systém fungoval na maximum. Bohužel je spíše opak pravdou.

Zvláštní znamení v zádech

Podle lékařů a odborníků na výživu je proto v zimních měsících nutné získávat vitamin D ze stravy. Nejde přitom jen o správnou funkci imunitního systému, ale také o zdravé kosti, zuby a svaly. Za to vše odpovídá vyvážená hladina této látky v těle. “Nedostatek vitaminu D může vést k deformaci kostí, jako je křivice u dětí, a bolesti kostí v důsledku osteomalacie u dospělých,” uvádí stránky britského zdravotnického systému NHS.

Nedostatek vitaminu D je přitom poměrně obtížné rozpoznat, jakkoliv lidské tělo určité signály vysílá. Mnozí lidé jim ale nevěnují zaslouženou pozornost a problém se tak dále prohlubuje.

Jedno ze znamení se týká dolní části zad. Jak uvádí NHS, velmi často si lidé stěžují na bolest v dolní části zad. Obvykle jde o mírnou tupou bolest, kterou však mnozí ignorují, případně ji přisuzují něčemu jinému.

Foto: Shutterstock

Další příznaky nedostatku vitaminu D

Pochopitelně nejde o jediný příznak toho, že vám tato látka v těle schází. V případě, že vás budou trápit i některé další z uvedeného seznamu, je na čase navštívit lékaře a nechat si vyšetřit hladinu vitaminu D.

  • Velká únava.
  • Ztráta vlasů.
  • Bolest svalů.
  • Deprese nebo špatná nálada.
  • Špatně se hojící rány po operaci, infekci nebo zranění.
  • Častější onemocnění než normálně.

Zdroje vitaminu D

V zimních měsících je vhodné upravit jídelníček právě podle předpokladu, že nebudete mít dostatek vitaminu D ze slunečního záření. Naštěstí existují potraviny, které jsou na něj bohaté a jejich dlouhodobou konzumací ho můžete doplňovat.

  • Tučné ryby – tuňák, losos, makrela.
  • Červené maso.
  • Játra.
  • Vejce.
  • Mléčné produkty.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, Express

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments